(0)

Sairaus ja toivo

E-book


Sairaalle ihmiselle tÀrkeÀÀ ei ole vain se osa terveyttÀ minkÀ hÀn sairastaessaan menettÀÀ. Toivo on jÀljelle jÀÀvÀssÀ terveydessÀ, toimintakyvyssÀ, itsensÀ hallitsemisessa ja mahdollisuuksissa toteuttaa itselleen tÀrkeitÀ asioita sekÀ elÀÀ muiden mukana.

LÀÀketieteen ja kÀytÀnnön lÀÀkintÀtaidon juuret ovat toivossa. Tieteen matkamies toivoo löytÀvÀnsÀ todellisuudesta sellaista uutta tietoa, jolla on merkitystÀ ihmiselle, keinoja sairauksien ehkÀisemiseksi ja sairaiden ihmisten parantamiseksi. Parantajan työ perustuu niin ikÀÀn toivoon vaikuttaa sairauden kulkuun. Jokainen sairaus uhkaa ihmisen eheyttÀ, muuttaa hÀnen suhtautumista itseensÀ ja ympÀristöön ja aiheuttaa riippuvuutta toisesta; sitÀ voimakkaammin mitÀ vakavammasta sairaudesta on kysymys. Sairauden aiheuttamilla kÀrsimyksillÀ on aina ihmisenÀ olemista ja oman elÀmÀn hallintaa uhkaavia eksistentiaalisia sÀvyjÀ. Siksi se sisÀltÀÀ aina pelkoja tulevasta, mutta myös toivon mahdollisuuden; parantua tai tulla parannetuksi.

Ihmisen sopeutuminen sairauteen riippuu hyvin paljon siitÀ, miten uutta asiaa on ensimmÀisen kerran kÀsitelty. Totuuden piilottaminen, epÀvarmuuden kÀtkeminen ja turhien toiveiden herÀttÀminen ovat potilaan pettÀmistÀ, mutta vakavistakin sairauksista on aina yhdessÀ löydettÀvissÀ sellaisia toivon hippuja, joihin potilas voi tarttua ja turvautua. LÀÀkÀrin ei pitÀisi pÀÀstÀÀ ketÀÀn luotaan ilman rohkaisevia sanoja. Toivon viesti ei vÀlity vain sanojen, vaan yhtÀ lailla ÀÀnen sÀvyjen, ilmeiden ja eleiden kautta. TÀssÀ kirjassa tutkitaan toivon olemusta ja tÀhdennetÀÀn sen merkitystÀ parantamisessa, parantumisessa ja hyvÀn elÀmÀn tekijÀnÀ.

Kirjan voi ostaa myös e-kirjana Elisa Kirja -palvelusta.