(119)

Sata auringonkiertoa

audiobook & e-book


"Kaikki on tuttua ja ennallaan, mutta samalla vierasta ja katoamaisillaan."

TarkkanÀköisesti lÀhihistoriaa kuvaava sukuromaani vie kuihtuvalle maaseudulle ja naapurimaahan, jossa elÀmÀ on harsittava kokoon uudelleen.

Loukkuvaara on kylĂ€ YlĂ€-Karjalassa – alueella, jota kutsutaan kehitysalueeksi. SieltĂ€ muuttoliike kulkee vain poispĂ€in. KevÀÀllĂ€ 1975 Loukkuvaaralta lĂ€htee myös Sotikoffien nelihenkinen perhe, kun Volvolta Göteborgista löytyy isĂ€lle töitĂ€. KotikylĂ€lle jÀÀvĂ€t rajakarjalaiset isovanhemmat, jotka ovat kerran saapuneet evakkoina Loukkuvaaralle.

Teini-ikÀinen Leena tuntee vapauden hurmaa pÀÀstyÀÀn suureen kaupunkiin, mutta Seppo-veli kokee kodikseen vain oman kylÀn ja sen murteen. EnsimmÀisellÀ kesÀlomareissulla Seppo jÀÀ YlÀ-Karjalaan eikÀ suostu enÀÀ palaamaan Ruotsiin. Kun tuleva esikoiskirjailija Matti Pulkkinen muuttaa naapuriksi, Seppo huomaa saaneensa sielunkumppanin.

VuosikymmeniÀ myöhemmin Göteborgs-Postenin nuori toimittaja Monika löytÀÀ Loukkuvaaralla kuvatun arkistofilmin ja kyselee ÀidiltÀÀn Leenalta kiusallisia kysymyksiÀ. Kuka on Eero, jota haastatellaan nauhalla, ja mitÀ hÀnelle tapahtui? MitÀ salaisuutta Leena peittelee?

Maritta Lintunen on kiitetty kirjailija, joka on julkaissut monipuolisesti proosaa ja runoutta. HÀnen tekstejÀÀn on ilmestynyt useilla kielillÀ antologioissa ja kirjallisuuslehdissÀ. Sata auringonkiertoa on Lintusen seitsemÀs romaani ja yksi henkilökohtaisimmista teoksista, sillÀ kirjailija on itsekin kotoisin YlÀ-Karjalan Nurmeksesta.


Narrator: Anna Saksman
Duration: