”Det var folk från värmlandsbygderna, från Kiruna och Malmö. Det var mycken ungdom och många beredskapsmän. Ibland kom de i ösregn, ibland sent på kvällen efter en lång cykeltur. Mårbacka är ingen lättåtkomlig plats, och kan inte uppvisa någon annan märkvärdighet än det hus där en gammal kvinna bott och skrivit många böcker. Vad sökte de? frågade jag mig och sedan: fann de vad de sökte?
Somliga visste att Selma Lagerlöf lästes i hela världen, andra att hon fått många utmärkelser eller förtjänat stora pengar, alla visste att hon skrivit Nils Holgersson.”
Få svenska kvinnogestalter fortsätter att engagera och provocera i lika hög grad som Elin Wägner (1882-1949), få har varit lika mångsidiga och lika tydliga i sina ställningstaganden både i sin person och i sitt verk. Författaren, journalisten och feministen Wägner var aktiv i kampen för kvinnlig rösträtt och var med och grundade Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad 1925. Selma Lagerlöf 1 utkom för första gången 1942 och är den första delen av två av Wägners biografi över Selma Lagerlöf. Året efter att hon färdigställt den andra delen blev hon som andra kvinna – efter just Selma Lagerlöf – invald i Svenska Akademien.
Den här titeln är en del av vår satsning för att lyfta fram kvinnliga författarskap ur Bonnierförlagens arkiv – från Fredrika Bremer till Sara Stridsberg. Läs mer om projektet och hitta nya feministiska favoritböcker på vår Facebook-sida ”Utmärkt urval, kvinnliga författarskap”.