Den senaste terminsavslutningen var den trettiosjÀtte i ordningen dÄ författaren Äterigen kunde konstatera att grÀnsen till utmattning var hÄrfin. Inom svensk skola idag rÄder vanmakt, stress och oro. Rötterna till detta tillstÄnd tror författaren beror pÄ pedagogernas och skolledarnas komplexa och betungande arbetssituation. Boken Àr ett försök att beskriva olika drivkrafter bakom den rÄdande arbetssituationen, hur olika faktorer samverkar och förstÀrker varandra.
I första delen, Under isen, behandlas lÀrares arbetssituation och uppkomna förÀndringar de senaste 30 Ären.
Andra delen, I strömmen, tar upp aktuella processer och vÀgval för skolan.
Tredje delen, Under ytan, lyfter fram olika aspekter av att arbeta som lĂ€rare och skolledare. Ăven de tvĂ„ senaste lĂ€roplanerna belyses.
FjÀrde delen, Artrikedom, diskuterar kulturella olikheter skolor emellan. Den femte delen, Att ta sig upp till ytan, pekar pÄ möjliga ÄtgÀrder för att förbÀttra arbetssituationen inom skolan.
I den första upplagans utgivning presenteras för första gÄngen en empirisk undersökning som belÀgger att undervisningstiden i Stockholms lÀn, för lÀrare som undervisar i teoretiska Àmnen, ökat med 11 % jÀmfört med tiden före kommunaliseringen och friskolereformen. Författaren plÀderar för att detta bör sÀttas i samband med sjunkande kunskapsresultat.
Boken riktar sig till alla verksamma inom skolan och till alla andra som har intresse för skolfrÄgor. Som kurslitteratur för t.ex. blivande lÀrare Àr boken ocksÄ relevant.