(0)

Svensk romantisk poesi : frÄn Kellgren till Rydberg

E-book


Klassisk poesiantologi i efterlÀngtad nyutgÄva

Det sena 1700-talet och inledningen av 1800-talet har kallats »den svenska poesins guldÄlder« en brytningstid dÄ inte bara samhÀllet förÀndrades i snabb takt, utan ocksÄ litteraturen: strÀng klassicism och kvÀvande formkrav gick över i »förmÄgan att ge ord Ät det inre livets alla skiftningar frÄn mörkaste svÄrmod och lÀngtan bort ur den jordiska jÀmmerdalen till jublande lycka och extatiskt skÄdande av den himmelska skönhetens evighetsrike«, som Staffan Bergsten skriver i förordet till denna antologi.

HÀr presenteras poesi frÄn perioden som tillsammans kan sÀgas definiera detta omvÀlvande skede. Bergsten skriver: »Med Kellgren kom klarheten, med Franzén mjukheten, med Wallin malmklangen, med Tegnér bildkraften, med Geijer den intima tonen, med Atterbom det prunkande bildsprÄket, med Stagnelius den översvinnliga lidelsen, med Runeberg den vÄrblonda sensualismen och med Rydberg det borrande grubbleriet.«

Svensk romantisk poesi, redigerad av Staffan Bergsten, rymmer ett rikt urval av den svenska romantiska poesins viktigaste och mest kÀnda dikter.

STAFFAN BERGSTEN [1932-2022] var författare och litteraturhistoriker. Han har portrÀtterat diktare som Gustaf Fröding, T. S. Eliot, Tomas Tranströmer, Birgitta Lillpers, Erik Axel Karlfeldt, Katarina Frostenson, Erik Johan Stagnelius och Ann JÀderlund.