(0)

Sytten I

E-book


"Det spjÊttede i mig. Jeg mÊrkede det chok af rÊdsel der farer igennem den overraskede forbryder. Pludselig og uventet var der blevet banket pÄ min dÞr.

Bankningen var svag, forsigtig, hĂžflig...

Min hĂžjre foer ned til bukserne -? Jo, de vĂĄr knappede.

Jeg drejede mig i stolen lettede lidt pĂ„ mig, og sagde – som om jeg sank noget - :

"Ja; vĂŠrsgo."

DĂžren gik pĂ„ klem. Stuepigen stak hovedet ind –

"Jeg sku‘ be‘ den unge herre om og kigge ind til professoren –"

Mit svar blev et par plumrede lyde. Den frygt der udsprang af min hemmelige skam, pÄvirkede mine taleorganer."

"Sytten" fortĂŠller om en ung dreng, der efter et par Ă„r med skamfuld onani kĂŠmper sig til et forhold til en rigtig kvinde. Året er 1913, og som en indre verdenskrig bryder hans pubertet ud i fuld flor.

"Sytten" er en Ă„benhjertig og varm udviklingshistorie om en ung mands seksuelle udvikling.

"Et kunstvérk er den. Man glemmer den ikke." – Tom Kristensen

"Det er et opgþr med den selvgodhed og snéversynetshed, som bérer ansvaret for et forkludret og forkvaklet kþnsliv." – Peder Hesselaa

""Sytten" er et alvorligt og indtrĂŠngende forsĂžg pĂ„ at skildre en ung mand i pubertetsĂ„rene. Lad mig med det samme sige, at der ikke er skyggen af et Ăžnske om at vĂŠre "pikant" eller "vovet". Soya er moralist og idealist." – Hakon Stangerup

Carl Erik Martin Soya (1896-1983) var en dansk forfatter og dramatiker, der skrev en perlerĂŠkke af skuespil og romaner, som vandt stor popularitet hos publikum sĂ„vel som anmeldere. Soya var en stor satiriker og samfundsrevser, og med sin revykomedie "Umbabumba skrifter forfatning" fra 1935 udstillede han gennem det fiktive afrikanske land Umbabumba nazisternes angreb pĂ„ demokratiet i 1930‘erne. Stykkets egen skĂŠbne kom til at understrege, at ogsĂ„ den danske ytringsfrihed var under pres, da den danske regering under pres fra Tyskland tog stykket af plakaten, inden det nĂ„ede at fĂ„ premiere.