(0)

Vapaan kirjoittajan anatomia

E-book


Kirjoittaminen on viime kĂ€dessĂ€ keholla tehtĂ€vÀÀ työtĂ€, niin kuin kaikki muukin inhimillinen toiminta. Kehon ja mielen yhteys on ymmĂ€rretty eri kulttuureissa kautta maailman, mutta nykyisessĂ€ suorituskeskeisessĂ€ yhteiskunnassa se herkĂ€sti unohtuu tai katoaa. Seurauksena voi olla ”kirjallinen ramppikuume”, jota kĂ€sikirjoittaja Sussu Laaksonen omakohtaisessa tietokirjassaan Vapaan kirjoittajan anatomia ansiokkaasti ja omakohtaisesti kuvaa. Useissa sarjoissa ja elokuvissa työskennellyt ja ulkomailla pitkÀÀn asunut Laaksonen toteaa työpahoinvoinnin yhdeksi juurisyyksi suomalaisen hĂ€peĂ€n, jota elokuva- ja televisioalan kova kilpailu ja suuri nĂ€kyvyys helposti ruokkivat.

Kirjoittaja löysi omaa työskentelyÀÀn vapauttaneen kehollisuuden vuosien kuluttua, perehdyttyÀÀn erilaisiin somaattisiin tekniikoihin ja uusiin luovan kirjoittamisen nĂ€kökulmiin. Loistavalla tyylillĂ€ kirjoitetuissa teksteissÀÀn Laaksonen yhdistÀÀ omakohtaiset kokemuksensa esimerkkeihin eri kulttuureista ja eri aikakausilta sekĂ€ kehollisen kirjoittamisen harjoitteisiin. NiissĂ€ kĂ€ydÀÀn lĂ€pi eri kehonosien nĂ€kymistĂ€ tekstissĂ€ ja sen tekemisessĂ€. Kirjoittajan sanoin: ”teos ei tarjoa helppoja vastauksia hankaliin kysymyksiin, vaan tarjoutuu kumppaniksi monipuoliseen pohdiskeluun.”

Sussu Laaksonen on useissa televisiosarjoissa ja elokuvissa työskennellyt kÀsikirjoittaja, jonka elÀmÀ vei pitkÀksi toviksi Kaliforniaan. HÀn on kirjoittanut myös nÀytelmiÀ ja esitystaidetta, ja opettanut kirjoittamista sekÀ ammattilaisille ettÀ harrastajille. HÀn aloittaa tohtoriopinnot kirjoittamisen kehollisuuden parissa Teatterikorkeakoulussa syksyllÀ 2023.