(0)

Vapaus : Muistelmat 1954-2021

audiobook & e-book


MerkittÀvimmÀn eurooppalaisen poliitikon kokemukset vallan huipulta.

Angela Merkel oli 16 vuotta hallitusvastuussa Saksassa, johti maata lukuisien kriisien halki ja löi toiminnallaan ja asenteellaan leimansa saksalaiseen ja kansainvĂ€liseen politiikkaan ja yhteisöön. Mutta ei Angela Merkel toki kansleriksi syntynyt. YhdessĂ€ pitkĂ€aikaisen poliittisen neuvonantajansa Beate Baumannin kanssa kirjoittamissaan muistelmissa hĂ€n tarkastelee elĂ€mÀÀnsĂ€ kahdessa saksalaisessa valtiossa – 35 vuotta DDR:ssĂ€, 35 vuotta jĂ€lleenyhdistyneessĂ€ Saksassa.

EnnennĂ€kemĂ€ttömĂ€n omakohtaisesti hĂ€n kertoo lapsuudestaan, nuoruudestaan ja opinnoistaan DDR:ssĂ€ ja dramaattisesta vuodesta 1989, jona Berliinin muuri murtui ja hĂ€nen poliittinen elĂ€mĂ€nsĂ€ alkoi. HĂ€n ottaa meidĂ€t mukaansa tapaamisiin ja keskusteluihin maailman mahtavimpien kanssa ja valaisee merkittĂ€vien kansallisten, eurooppalaisten ja kansainvĂ€listen kÀÀnnekohtien kautta havainnollisesti ja terĂ€vĂ€piirteisesti sitĂ€, miten omaa aikaamme leimaavia ratkaisuja tehtiin. HĂ€nen kirjansa tarjoaa ainutlaatuisen nĂ€köalan vallan ytimeen – ja on pÀÀttĂ€vĂ€inen puolustuspuhe vapauden puolesta.

Angela Merkel, Saksan liittotasavallan liittokansleri vuosina 2005–2021, oli ensimmĂ€inen nainen maan vaikutusvaltaisimmassa virassa. Vuonna 1954 Hampurissa syntynyt Merkel varttui DDR:ssĂ€, missĂ€ hĂ€n opiskeli fysiikkaa ja vĂ€itteli luonnontieteiden tohtoriksi, ja tuli valituksi vuonna 1990 Saksan liittopĂ€iville. Vuosina 1991–1994 hĂ€n toimi naisasia- ja nuorisoministerinĂ€, 1994–1998 ympĂ€ristö-, luonnonsuojelu- ja ydinturvallisuusministerinĂ€, 2000–2018 Saksan kristillisdemokraattisen unionin puheenjohtajana. Vuonna 2021 Merkel pÀÀtti poliittisen uransa.