(0)

Condata

e-bog


"För att komma in i tanken var man tvungen att lyfta undan durkplÄtarna och lossa 20 st kraftiga muttrar som höll manluckan pÄ plats. Detta ganska tidskrÀvande arbete betalade sig dock omgÄende. Cirka 1,20 meter ner i den 2,35 meter djupa tanken antrÀffades tvÄ jutesÀckar och en kartong. SÀckarna och kartongen var fastbundna pÄ ett rör halvvÀgs ner i tanken. Inuti sÀckarna och kartongen Äterfanns 40 mindre kartonger med vad som senare skulle analyseras som rent kokain. Det största kokainbeslaget i Norden genom tiderna var ett faktum."

15 maj 1984 lÀgger fartyget Condata till i Göteborgs hamn. Fartyget, som utgivit sig för att frakta bananer, skulle visa sig Àven innehÄlla en annan mer dyrbarare last. TulltjÀnstemÀnnen som gör beslaget överlÀmnar utredningen till polisen, som genast börjar dra i trÄdarna för att nysta upp det internationella smugglingsnÀtverket de har att göra med. Men att fÄ erkÀnnanden ur ligans medlemmar Àr svÄrt, och utredningen ska visa sig bli en stor utmaning för de ansvariga poliserna.

I Nordisk kriminalkrönika berÀttar poliser sjÀlva om sina mest uppmÀrksammade, omskakande, och svÄra fall.

Nordisk Kriminalkrönika Àr ett historiskt verk. BerÀttelserna och samlingarna Àr uttryck för den samtid som de skrevs i, och kan i enstaka fall ha förÄldrat eller kontroversiellt innehÄll. Eventuellt stötande material Àr inte uttryck för förlagets hÄllning.