(0)

Den danska polishunden

e-bog


NÀr mÀnniskans sinnen och instrument sviker sÄ kan polisen lita pÄ att polishunden hittar det de missar. I Danmark har polishundar varit i bruk sedan tidigt 1900-tal, med stor framgÄng. Genom föreningsverksamhet och avelsprogram sÄ har polishundarna förÀdlats genom Ärhundradet, för att bli bÀsta möjliga komplement till polisens verksamhet.

I vÄr nutid sÄ tÀnker vi ofta pÄ polishunden som ett hjÀlpmedel vid narkotikatillslag, spÄrning av misstÀnkta gÀrningsmÀn eller bombhundar som avsöker omrÄden efter explosioner. Men detta har inte alltid varit hundarnas uppgift hos polisen. HÀr berÀttas om polishundens historia, och hur den anvÀnts i Danmark för att lösa nÄgra av deras mest komplicerade brottsfall.

Men det var först i slutet av förra Ärhundradet som man pÄ allvar fick upp ögonen för hundens anvÀndbarhet inom polisens arbetsomrÄde. Som i sÄ mÄnga andra fall var det otillrÀckliga mÀnskliga resurser som blev anledning till att hunden kom till anvÀndning i polistjÀnsten.

I Nordisk kriminalkrönika berÀttar poliser sjÀlva om sina mest uppmÀrksammade, omskakande, och svÄra fall.

Nordisk Kriminalkrönika Àr ett historiskt verk. BerÀttelserna och samlingarna Àr uttryck för den samtid som de skrevs i, och kan i enstaka fall ha förÄldrat eller kontroversiellt innehÄll. Eventuellt stötande material Àr inte uttryck för förlagets hÄllning.