(0)

Elektra

e-bog


Sofokles tragedi Elektra Àr en mörk och fÀngslande berÀttelse om hÀmnd och förlust. Elektra, dotter till Agamemnon och Klytaimnestra, har levt ett liv i smÀrta och sorg sedan hennes far mördades av sin egen hustru och hennes Àlskare. Nu törstar Elektra efter hÀmnd och drömmer om att se sin mor och hennes Àlskare döda.

I denna gripande pjÀs utforskar Sofokles destruktiva effekterna av hÀmnd och hur det kan förvandla en person till en hÀnsynslös och kallblodig mördare. Samtidigt tar han upp frÄgor om rÀttvisa och moralisk ansvarighet, och utmanar oss att reflektera över hur vi hanterar vÄra egna kÀnslor av ilska och hÀmndbegÀr.

Elektra Àr en mÀsterlig tragedi som har fascinerat och inspirerat lÀsare och teaterpublik i Ärhundraden. Sofokles skapar en stark och gripande berÀttelse om en kvinna som kÀmpar mot en vÀrld som Àr full av smÀrta och förlust, och som söker rÀttvisa och upprÀttelse pÄ sitt eget sÀtt.

I översÀttning av Emil Zilliacus.

SOFOKLES [ca 497 f.Kr. - 406 f.Kr.] var en grekisk dramatiker och tragediförfattare. Enbart sju dramer av hans stora produktion har bevarats i sin helhet för eftervÀrlden. Sofokles var enormt populÀr under sin livstid och belönades med högsta pris i alla dramatiska tÀvlingar som hölls i Aten. DÀrtill var han en högt uppsatt politisk Àmbetsman i staden och dyrkades som halvgud efter sin död. Till Sofokles mest framstÄende verk hör Kung Oidipus och Antigone.