De senaste årtiondena har synen på religion förändrats. Från att ha varit alltmer marginaliserad, något som mest ansetts på väg att försvinna ur kulturlivet, har religionen blivit en viktig realitet på gott och ont. Man måste ta den på allvar för att förstå världspolitiken. Människor möter också religionen med en ny positiv nyfikenhet.
Detta är bakgrunden till att En illusion och dess utveckling kommer ut i en ny omarbetad upplaga tjugo år efter det att den först publicerades. Boken visar vilket bidrag psykoanalysen kan ge till förståelsen av religion, främst genom att undersöka hur de tidiga föräldrabilderna kan vara med om att skapa människors gudsbilder.
Den nya upplagan skiljer sig markant från den första (1984). Kvar finns genomgången av hur synen på religion utvecklats inom den psykoanalytiska rörelsen från Freud och fram till nutid. Men författaren själv finns tydligare med i den nya upplagan. Han kommenterar materialet och värderar det som han i den tidigare upplagan huvudsakligen refererade. Boken avslutas med tre konkreta exempel på hur människor brottas med sin gudsrelation.
Göran Bergstrand var präst, leg psykoterapeut, handledare, föreläsare och författare. Han var verksam över 50 år, inte minst i S:t Lukasstiftelsen (nu Förbundet S:t Lukas) där han också var direktor i 13 år. Han har gett ut en rad böcker om tro, religion, etik, livsfrågor, själavård och psykoterapi.