(90)

Erottamattomat

lydbog & e-bog


Klassikkokirjailijan ennen julkaisematon pienoisromaani tyttöjen vÀlisestÀ ystÀvyydestÀ

Sylvie istuu uuden oppilaan Andréen viereen katolisessa tyttökoulussa, ja siitÀ alkaa vuosien mittainen intiimi ja traaginen ystÀvyyssuhde. EnsimmÀisen maailmansodan aikaiseen Ranskaan sijoittuva pienoisromaani kuvaa paitsi tyttöjen vÀlistÀ syvÀÀ ystÀvyyttÀ myös oman paikan löytÀmistÀ keskiluokkaisessa ja naisille epÀsuotuisan rajoitetussa maailmassa.

Erottamattomat pohjautuu Simone de Beauvoirin ja hĂ€nen lapsuuden- ja nuoruudenaikaisen ystĂ€vĂ€nsĂ€ Élisabeth Lacoinin eli Zazan suhteeseen. Jo vuonna 1954 kirjoitettu pienoisromaani julkaistaan vasta nyt, sillĂ€ Simone de Beauvoir ei halunnut sitĂ€ julki elinaikanaan sen henkilökohtaisuuden vuoksi. Kirjailijan kasvattityttĂ€ren Sylvie Le Bon de Beauvoirin teokseen kirjoittama esipuhe valottaa tekstin elĂ€mĂ€kerrallista ainesta.

Simone de Beauvoir (1908–1986) on yksi maailmankirjallisuuden merkkinimiĂ€ ja sotienjĂ€lkeisen Ranskan tunnetuimpia ja vaikutusvaltaisimpia naiskirjailijoita ja ajattelijoita. HĂ€net muistetaan erityisesti feministisestĂ€ teoksestaan Toinen sukupuoli (1949), josta on perĂ€isin hĂ€nen tunnetuin lauseensa ”naiseksi ei synnytĂ€, naiseksi tullaan”, sekĂ€ Goncourt-palkitusta Mandariinit-romaanistaan (1954). De Beauvoir julkaisi elinaikanaan lukuisia romaaneja ja esseitĂ€ sekĂ€ omaelĂ€mĂ€kerrallisia ja filosofisia teoksia.