År 1818 blev den franske generalen Jean Bernadotte svensk kung med namnet Karl XIV Johan. Han har följts av sex söner och sonsöner. Familjen Bernadotte - Makten, myterna, människorna visar vad den kungliga släkten har betytt för Sverige - politiskt, ekonomiskt och kulturellt - från Karl Johan till dagens Victoria, Carl Philip och Madeleine.
Men även de sju kungarna förutan finns det många underhållande öden i familjen Bernadotte. Prins Gustaf, som skrev Studentsången. Designprinsen Sigvard Bernadotte. Prinsessan Astrid, som dog ung och var sin tids Diana. Folke Bernadotte, mannen bakom de vita bussarna, mördad 1948 av judiska terrorister i Jerusalem. Prins Bertil, som levde som sambo i över trettio år för att skydda den svenska monarkin. Och inte minst vår populära drottning Silvia.
De första kungarna hade stor politisk makt. Men 1917-1918 var det ytterstt nära att Sverige blev republik. Gustaf V red dock ut stormen. Hans son Gustaf VI Adolf blev en av våra mest uppskattade kungar. Och stödet för monarkin är starkt än i dag.
Familjen Bernadotte - Makten, myterna, människorna är i första hand en underhållande exposé över vår kungliga familj och dess historia. Samtidigt är det också en lättsam historiebok om Sverige under dessa tvåhundra fredliga år. Fakta samsas sida vid sida med mindre kända episoder om de kungligas äventyr.
ARNE NORLIN (f. 1947) är journalist och författare. Han har ett förflutet som reporter på Aftonbladet och är kanske mest känd för sina uppskattade barn- och ungdomsböcker. Men han har också utkommit med rosade fackböcker för vuxna.