(0)

Farlig tid

e-bog


Det Àr krigstider i Europa nÀr författaren Jascha Golowanjuk bjuds pÄ middag av en grevinna i Stockholm. Varför han Àr dÀr förstÄr han inte. Faktum Àr att hela sÀllskapet kÀnns omaka och minst hÀlften tycks vara orovÀckande tyskvÀnliga. Vad Àr tanken med tillstÀllningen? SÄ smÄningom lyckas han ÀndÄ frammana intresse för karaktÀrerna i rummet. I synnerhet den unge pianisten Balters och den obehagliga fru Knaper. Kanske Àr det bara en kÀnsla av konstnÀrlig samhörighet som drar honom till Balters. Men den dÀr fru Knaper, med sitt ofördelaktiga utseende och sin betydligt mer attraktiva make. Vad Àr det egentligen hon döljer?

NÀr middagens efterspel leder Jascha till den trevliga beundrarinnan Hilde fÄr han snart svar pÄ mÄnga av sina frÄgor. Och det som hÀnder hÀrnÀst, ja, det skulle kunna fylla en hel bok.

Jascha Golowanjuk (1905-1974) var en svensk författare, musiker och skÄdespelare. Han föddes i rysk-uzbekiska Samarkand men kom till Danmark som 14-Äring och studerade dÀr vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Som dansk medborgare flyttade han sedan till Sverige Är 1929 och fick sedermera Àven svenskt medborgarskap. Han medverkade i flera av Kar de Mummas revyer och blev sÄ smÄningom en av de svenska bibliotekens mest utlÄnade författare.