(1)

Festergrimm

e-bog


FjÀrde boken om Avgrundens Havsbad av författaren till Malamander

NĂ€r Herberts och Violets Ă€rkefiende Sebastian Åhl dyker upp i Avgrundens Havsbad, till synes Ă„teruppstĂ„nden frĂ„n de döda, kan det bara innebĂ€ra riktigt dĂ„liga nyheter.

Stadsborna vÀlkomnar visserligen hans plan att vÀcka liv i Festergrimms vaxfigurer, ett dammigt, nedlagt galleri med kusliga karaktÀrer ur stadens sÀgner, men de tvÄ vÀnnerna Àr misstÀnksamma. Och nÀr de fÄr höra legenden om leksaksmakaren Ludo Festergrimm och hans jÀttelika mekaniska robot som skapade förödelse nÀr den hamnade i fel hÀnder - ja, dÄ vet de att de Àr pÄ rÀtt spÄr. Men hur ska de fÄ invÄnarna i Avgrundens Havsbad att tro pÄ dem?

I översÀttning av Jan Risheden.

THOMAS TAYLOR, har alltid bott nÀra havet (fast det Àr inte sÄ svÄrt pÄ Brittiska öarna). Han kommer frÄn en gammal slÀkt av sjöfarare men valde en karriÀr som illustratör eftersom en sÄdan inte sÄ ofta blir blöt och fÄr godare kakor.

Hans första professionella illustrationsuppdrag, direkt efter konstskolan, var omslagsbilden till Harry Potter och de vises sten. Efter det koncentrerade han sig pÄ bilderböcker, tills han Àntligen vÄgade sig pÄ att skriva sjÀlv. Att förvandla kakor till böcker visade sig vara Ànnu roligare nÀr man fÄr skapa sjÀlva berÀttelsen ocksÄ.

För nÀrvarande bor Thomas pÄ Englands sydkust, dÀr det finns gott om spöktÄg och vaxkabinett. Han inspirerades till att skriva de lÀskiga »inlÄsta« delarna av den hÀr boken nÀr han besökte ett vaxkabinett en sen eftermiddag och stod lite för stilla vid stÀngningsdags.