(0)

Föräldraguiden vid ätstörningar : Hjälp ditt barn till ett friskt liv

e-bog


”Jag är inte hungrig, jag har redan ätit.”, ”Du behöver inte skjutsa till träningen, jag cyklar.”, ”Tack, men jag äter inte godis.”, ”Men jag MÅSTE gå på träningen – jag är inte alls förkyld!”, ”Du vill göra mig tjock!”

Oroar du dig för att ditt barn har en ätstörning, men vet inte hur du ska ta upp frågan? Eller är det redan ett uttalat problem hos er, med ständigt tjat eller bråk om mat och träning? Många föräldrar är oroliga och maktlösa. Det är frustrerande att stå bredvid och inte veta hur man kan hjälpa – rädd att överreagera, göra fel, inte göra tillräckligt, förvärra problemet eller väcka den björn som sover. Minst lika frustrerande är det att söka vård och inte få den hjälp man hoppats på.

Föräldraguiden vid ätstörningar riktar sig till dig som är vuxen och lever nära ett barn som ägnar sig åt ätstörda beteenden eller som fastnat i en ätstörning där det finns bekymmer kring mat, ätande, kropp, vikt och träning. Oavsett om du har pratat med ditt barn om problemet eller inte, om ni väntar på eller redan går i behandling så är förhoppningen att boken ska stötta er på vägen till ett friskt liv. Du får information om ätstörningar och behandling samt praktiska, handfasta tips om hur du kan tänka och göra i olika situationer som uppstår under tillfrisknandeprocessen – från att du första gången lyfter frågan med ditt barn ända fram till behandlingsavslut.

Boken är i sig ingen behandlingsmanual utan just en guide tänkt att stärka dig och ditt barn längs vägen ut ur ätstörningen och att vara en brygga i kontakten med vården. Den innehåller också värdefull handledning i hur du kan ta hand om dig själv som närstående.

Evelina Linder är socionom, leg. psykoterapeut samt handledare och lärare i kbt. Hon har lång erfarenhet av att arbeta inom den specialiserade ätstörningsvården och är nu verksam på sin egen mottagning i Stockholm. Hon är medförfattare till När det hälsosamma blir ohälsosamt och medskapare till podcasten Ätstörningar.