(384)

Harhaanjohtajat: Vahvassa uskossa

lydbog & e-bog


Yliluonnolliset ihmeparantumiset, kaatumiset, kuolleista herÀttÀmiset ja kielillÀpuhuminen ovat joissakin uskonnollisissa piireissÀ arkipÀivÀisiÀ ilmiöitÀ. MistÀ oikein on kyse? MikÀ saa ihmisen tavoittelemaan ekstaattisia tiloja? Miksi vakavasti sairaat ihmiset turvautuvat ahneisiin huijareihin?

Harhaanjohtajat kÀyttÀvÀt uskon varjolla sÀÀlittÀ seuraajiaan hyvÀksi. Karismaattisina pidetyt lahkojohtajat venyttÀvÀt maallisia lakeja. Lahkojen jÀsenet tottelevat kritiikittÀ pahimmillaan narsistisia ja mielenterveydeltÀÀn horjuvia johtajiaan ja alistuvat mielivallan ja hyvÀksikÀytön uhreiksi. JÀsenet luopuvat vapaaehtoisesti itsenÀisyydestÀÀn ja vapaudestaan. Kollektiivin otteesta irti pÀÀseminen on vaikeaa.

Harhaanjohtajat kÀsittelee karuja rikoksia vahvauskoisten maailmassa, jossa Jumalan nimi nÀyttÀÀ pesevÀn puhtaaksi salatuimmatkin synnit. Teoksen toinen kirjoittaja Terho Miettinen onnistui pitkÀn prosessin jÀlkeen pÀÀsemÀÀn pois ahtaista helluntailaisympyröistÀ. TÀmÀ kirja on syntynyt osittain tuon prosessin seurauksena.

Teoksen tiedot ja tapaukset on kerÀtty viranomaislÀhteistÀ, henkilöhaastatteluista ja omakohtaisista kokemuksista erilaisissa hengellisissÀ tilaisuuksissa. Kirjassa esitellyt psykologian ilmiöt pÀtevÀt muissakin kuin uskonnollisissa massaliikkeissÀ. Teoksessa pohditaan kiinnostavasti lahkon jÀlkeistÀ elÀmÀÀ, itsensÀ löytÀmistÀ ja elÀmÀn uudelleen rakentamista.