(1)

Hemort: Tokyo

e-bog


Tokyo. En tusenÄrig tradition, vid sidan av importerade upplevelser, rÀvgudar och en sorgsen gangster. Bland skyskraporna i Shinjuku möter vi en ung pojke i början av sin karriÀr. Mellan sidorna kÀnner vi doften av grönt te och rökelse. Vi möter den besynnerliga fru Takano och en Ättonde generationens kabuki-skÄdespelare. Bland Tokyos förflutna och nutid möter vi pÄ sidorna författaren Lafcadio Hearn, vÀsterlÀnningen som förÀlskade sig i Japan och Tokyo och som gjorde staden till sin hemort.

Hemort: Tokyo skildrar författarens egna upplevelser frÄn ett Tokyo som skiljer sig frÄn Àr den standardiserade turistbilden. Med utgÄngspunkt frÄn de sex olika adresser hon har haft i Tokyo, berÀttar hon om ett land dÀr tradition existerar sida vid sida med det moderna samhÀllet. Hon rör sig i tiden och skriver om allt frÄn japansk konfucianism och zentempel till studentuppror. Hon pratar om det forna samurajvÀlde, vÀrldskrigets katastrofer och diskuterar de multinationella företag som gjort Tokyo till den mÄngmiljonstad det Àr idag.

Monica Braw (f. 1945) Àr en svensk författare och journalist och har sedan 1970-talet varit verksam bÄde inom Sverige sÄvÀl som internationellt. Hon har en fil.kand i det japanska sprÄket och litteraturen och har bott och arbetat i Japan i nÀstan 15 Är. Med utgÄngspunkt frÄn de sex olika adresser hon har haft i Tokyo, berÀttar hon i Hemort: Tokyo om ett land dÀr tradition existerar sida vid sida med det moderna samhÀllet.