(14)

Ilmastopaniikki: Hoito-opas

e-bog


Jotain on tehtÀvÀ, mutta mitÀ?

Hakusanoilla ”ilmastonmuutos aiheuttaa” löytyy internetistĂ€ yli 5 000 osumaa, toinen toistaan huolestuttavampia. Luvassa on lisÀÀ helleaaltoja, kuivuutta, tulvia, hirmumyrskyjĂ€, merenpinnan nousua, nĂ€lĂ€nhĂ€tÀÀ, konflikteja, pakolaisuutta, yhteiskuntien romahduksia ja taloudellisia menetyksiĂ€.

Toisaalta muutos luo myös valtavia taloudellisia mahdollisuuksia, kun energiantuotanto muuttuu pÀÀstöttömÀksi ja JÀÀmeri avautuu ympÀrivuotiselle laivaliikenteelle.

Ilmastonmuutoksesta on tullut nykyihmiselle kaiken kattava maailmanselitys, joillekin lÀhes uskonto. Jokainen voi perustella sen avulla omia tavoitteitaan: yksi vaatii elintason radikaalia alentamista, toinen vaatii teknologisen kehityksen kiihdyttÀmistÀ pÀÀstöjen vÀhentÀmiseksi.

Aina kuuman kesĂ€n jĂ€lkeen poliitikot menevĂ€t paniikkiin ja hokevat entistĂ€ pÀÀttĂ€vĂ€isemmin, ettĂ€ on tehtĂ€vĂ€ jotain pÀÀstöjen leikkaamiseksi ja ilmastonmuutoksen pysĂ€yttĂ€miseksi. Avainsana on ”jotain”: huonotkin ideat kelpaavat.

Mutta entÀ jos paniikille ei olekaan riittÀvÀsti perusteita? Keskustelu ilmastonmuutoksen syistÀ ja seurauksista on jatkunut kiivaana viime vuosikymmenet, vaikka monet Al Goren kaltaiset mielipidevaikuttajat ovat vÀittÀneet kaiken olevan selvÀÀ.

Valitettavasti tiedotusvÀlineet ovat vaienneet erimielisyyksien taustoista. On aika korjata tÀmÀ epÀkohta. MitkÀ ovat ilmastotieteen heikkoudet, miten pahasti ennusteet ovat menneet pieleen, ja minkÀlaista vahinkoa hÀtiköidyllÀ ilmastopolitiikalla on saatu aikaan?

Toimittaja Matti Virtanen (s. 1955) on alun perin koulutukseltaan maantieteilijÀ. Perehtyminen luonnonhistoriaan sai hÀnet epÀilemÀÀn poliitikkojen ja median tarjoilemia yleisiÀ maailmanselityksiÀ ja uhkakuvia. EpÀilyyn on aihetta, vaikka uhat on kuorrutettu tieteen arvovallalla.