(0)

J'accuse

e-bog


År 2005 upplevde 47 000 barn under 17 Ă„r att deras förĂ€ldrar separerade. Enligt Domstolsverket har antalet vĂ„rdnadstvister fördubblats frĂ„n 2006 till 2013. De flesta tar flera Ă„r att lösa. Över 7000 vĂ„rdnadstvister berĂ€knas vara aktiva idag.

En vÄrdnadstvist Àr uppslitande för alla inblandade och innebÀr en stor kostnad för samhÀllet. Jag menar att lagÀndringen 2006 har bidragit till det ökande antalet vÄrdnadstvister. Det finns allvarliga systemfel i hur dessa vÄrdnadstvister hanteras. Systemfelet finns sÄvÀl inom socialtjÀnsten, barnpsykiatrin, polisen och domstolarna och, inte minst, i samverkan mellan dessa instanser.

Eftersom sexuellt ofredande av barn Àr ett sÄ pass allvarligt brott, Àr reglerna för nÀr en anmÀlan mÄste göras vÀldigt strikta. Det hÀr utnyttjas tyvÀrr av en del förÀldrar i en vÄrdnadskonflikt för att smutskasta den andra förÀldern och förhindra denne frÄn att fÄ trÀffa barnen eller barnet.

Det hÀr Àr min och mina barns historia om just en sÄdan vÄrdnadskonflikt fylld av falska anklagelser och hur detta har hanterats av myndigheterna. Jag var aldrig frihetsberövad, trÀffade barnen mer eller mindre kontinuerligt och har hela tiden haft en mycket bra kontakt med barnen. Trots detta har det som hÀnt lÀmnat outplÄnliga avtryck i vÄra liv.

VÄr historia Àr pÄ intet sÀtt unik. TvÀrtom. Detta hÀnder varje dag nÄgonstans i Sverige. Jag hoppas att detta inlÀgg kan bidra till att inte fler barn och förÀldrar utsÀtts för det som vi gÄtt igenom.