(149)

Just kids

lydbog & e-bog


"Det var sommaren dÄ Coltrane dog. Sommaren dÄ Jimi Hendrix satte eld pÄ sin gitarr och Kina sprÀngde en vÀtebomb. Det var uppror i Newark och protestmarscher mot Vietnamkriget. VÀrlden stod pÄ tröskeln till en ny tid. Det var kÀrlekens sommar. Det var sommaren som förÀndrade mitt liv. Det var sommaren dÄ jag mötte Robert."

Den heta sommaren 1967 lÀmnar Patti Smith hemstaden i New Jersey. Hon hoppar av sin lÀrarutbildning och tar sig till Àventyret i New York. Hon Àr tjugo Är gammal och har tröttnat pÄ hemstadens inskrÀnkthet. Hon vill fÄ nya intryck och utvecklas. Och framför allt vill hon skapa. I New York trÀffar hon sin sjÀlsfrÀnde Robert Mapplethorp. De tvÄ blir ett par och lever tillsammans i mÄnga Är. Tillsammans med Robert kommer Patti rakt in i en miljö och atmosfÀr som sjuder av kreativitet och liv. BÄda fÄr de inspiration att utvecklas, och bÄda kommer de med tiden att nÄ stor berömmelse och revolutionera sina konstarter; han som fotograf och hon som musiker och poet.

Just Kids Àr en levande skildring av New Yorks avantgardistiska och spÀnnande kulturliv i början av 70-talet. HÀr fÄr vi möta författare, musiker och konstnÀrer, och mÄnga av dem har pÄverkat en hel generation och givit avtryck lÄngt utanför New Yorks grÀnser. HÀr fanns Sam Shepard, Janis Joplin, Jim Morrison, Andy Warhol, Bob Dylan, William Burroughs, Tom Verlaine och mÄnga fler.

Just Kids Àr inte bara ett unikt tidsdokument utan ocksÄ en varm och innerlig kÀrleksförklaring till en Àlskad vÀn.

Polarprismotivering: "Polar Music Prize 2011 tilldelas den amerikanska poeten och musikern Patti Smith. Genom att viga sitt liv Ät konst i alla dess former har Patti Smith visat hur mycket rock'n'roll det finns i poesi och hur mycket poesi det finns i rock'n'roll. Patti Smith Àr en Rimbaud med Marshall-förstÀrkare. Hon har förÀndrat hur en generation ser ut, tÀnker och drömmer. Den unika konstnÀrssjÀlen Patti Smith visar att people have the power."