(74)

Kampen om Norden

lydbog & e-bog


Danmark, Norge, Sverige och Finland var pÄ intet sÀtt obetydliga smÄstater vid andra vÀrldskrigets utbrott. Faktiskt hade de en sÄ strategisk betydelse, att bÄde Hitler och Stalin pÄ hösten 1939 stirrade glupskt (och Àngsligt) pÄ de nordiska lÀnderna. Den paranoide Stalin fruktade, att Finland skulle komma att anvÀndas till ett tyskt anfall mot industristaden Leningrad, och Hitler visste, att om de allierade erövrade Norge, kunde han riskera att förlora kriget inom loppet av bara sex mÄnader. DÀrför var det inte att undra pÄ, att de bÄda diktatorerna vÀnde blicken mot norr omedelbart efter deras gemensamma fÀlttÄg i Polen. Röda armén och tyska Wehrmacht hade var sin uppgift att lösa, och endast hÄrdföra finnar, modiga norrmÀn, danska vÀrnpliktiga och svenska vapen stod i vÀgen för en snabb erövring.

Striderna lÀngs den finska grÀnsen och i Nordnorge hörde till krigets bittraste, och ett tag sÄg det faktiskt ut som om bÄde Sovjetunionen och Tredje Riket skulle fÄ ge upp försöken att fÄ fotfÀste i Norden. Vad som stod pÄ spel, och pÄ vilket sÀtt Hitler och Stalin till slut segrade, fÄr du följa i "Kampen om Norden".

Allt om Historia tar dig med pÄ en banbrytande resa in i det förflutna, sÄ att du kan delta i de största hÀndelserna i historien. GÄ tillbaka i tiden - till frontlinjen under andra vÀrldskriget, vikarnas hÀrjningar och egyptiernas tillbedjan av gudar. Allt om Historia Àr för den som vill veta mer om de spÀnnande och dramatiska hÀndelser frÄn det förflutna som prÀglat vÀrlden vi lever i idag.


FortĂŠller: Anders Ek
Varighed: