(98)

Kuuluisan kuoleman varjo: Miksi Kyllikki Saaren murha ei unohdu?

lydbog & e-bog


Kyllikki Saari katosi jÀljettömiin toukokuisena sunnuntai-iltana vuonna 1953 matkalla hengellisestÀ nuorisotilaisuudesta kotiin. PitkÀn etsinnÀn jÀlkeen ruumis löydettiin suohon haudattuna. Nuoren naisen vÀkivaltainen kuolema jÀrkytti koko Suomea, ja hautajaisiin osallistui parikymmentÀtuhatta surijaa. Vaikka tutkimuksiin vÀrvÀttiin maan etevimmÀt rikospoliisit, tapaus jÀi selvittÀmÀttÀ.

Kuuluisan kuoleman varjo on keskusrikospoliisin hallussa olevaan esitutkinta-aineistoon perustuva selvitys tapahtumaketjusta, joka kÀynnistyi 17-vuotiaan Kyllikki Saaren katoamisesta. SiinÀ kÀydÀÀn lÀpi sekÀ tÀrkeimmÀt ettÀ mielikuvituksellisimmat tutkintalinjat eri epÀiltyineen mutta myös tutkinnan kuluessa tapahtuneet erehdykset.

Samalla Kyllikki Saaren murhaa tarkastellaan jaettuna kokemuksena ja kulttuurisena ilmiönÀ, joka on tarttunut suomalaisten kollektiiviseen muistiin. Se synnytti aikanaan valtavan huhumyrskyn, jota tiedotusvÀlineet ruokkivat. Ilma oli sakeanaan juoruja, ilmiantoja ja vÀÀriÀ todistuksia. Ihmiset raportoivat poliisille rikokseen liittyvistÀ unistaan ja etsivÀt vastauksia selvÀnnÀkijöiltÀ. Lehtijutut, kirjat ja elokuvat sekÀ nettikeskustelut ovat pitÀneet Kyllikki Saaren ajankohtaisena 2020-luvulle saakka.

TÀmÀ kirja ei paljasta syyllistÀ, mutta se kertoo, miksi murha on vanginnut suomalaisten mielet seitsemÀn vuosikymmenen ajan.


FortĂŠller: Jarkko Pajunen
Varighed: