(5)

Linnake

e-bog


Tositapahtuviin perustuvassa romaanissaan Bernard Cornwell herÀttÀÀ henkiin kaksi Yhdysvaltojen itsenÀisyyssodan merkittÀvÀÀ ikonia - nuoren skotlantilaisen luutnantin John Mooren ja patriootti Paul Reveren - ja tulee samalla kyseenalaistaneeksi kuvan, joka Yhdysvaltain vallankumouksen sankareista on rakentunut.

KesÀkuu 1779 Massachusettsin siirtokunnassa Pohjois-Amerikassa. Yhdysvaltain itsenÀisyyskamppailut ovat jatkuneet lÀhes kolme vuotta, kun syrjÀiselle Penobscotinlahdelle lipuu BrittilÀisen imperiumin sotalaivasto. Siirtomaavaltaa vastustavien ja siirtokuntien itsenÀisyyttÀ ajavien kapinallisten liikehdinnÀn tukahduttaakseen laivaston miehistö ryhtyy rakentamaan lahdelle linnoitusta. Kun paikallisten patrioottien armeija ryhtyy vastarintaan, on edessÀ Yhdysvaltain vapaussodan suurin meritaistelu, jossa vihollisen aliarvioinnista maksetaan kova hinta.

Moraalinen rappio, inhimilliset motiivit ja sodan henkinen taakka kietoutuvat osaksi historiallista tapahtumasarjaa, jonka keskiössÀ on BrittilÀisen imperiumin keskenerÀiseksi jÀÀnyt linnake, Fort George.

Bernard Cornwell (s. 1944) on yksi suosituimmista historiallisten seikkailukertomusten kirjoittajista. Englantilaissyntyisen, nykyÀÀn Yhdysvalloissa asuvan Cornwellin onnistunut yhdistelmÀ vauhdikasta viihdettÀ ja tarkkoja historiallisia yksityiskohtia pitÀÀ hÀnen teoksensa bestsellerlistoilla vuosi toisensa jÀlkeen. Cornwellin romaaneja on myyty maailmanlaajuisesti yli 20 miljoonaa kappaletta ja Suomessakin jo lÀhes 80 000 kappaletta.

Uhtred-kirjojen pohjalta on myös tehty tv-sarja The Last Kingdom. NetflixissÀ nÀhtÀvillÀ olevasta sarjasta on suunnitteilla jo viides tuotantokausi.