(2)

Muistisairaan selviytymisopas

e-bog


EnsimmÀinen suomalainen, kansantajuinen opas muistisairauksista.

Muistisairaus koskettaa tavalla tai toisella useimpia meistÀ. Kuka sairastuu itse, kenellÀ lÀheinen tai ystÀvÀ. Muistisairaus pelottaa ja ahdistaa niin sairastunutta kuin hÀnen omaisiaankin.

MitÀ muistisairausdiagnoosi tarkoittaa? Miten sairaus etenee? Voiko Alzheimeria ennaltaehkÀistÀ tai sen kehitystÀ hidastaa ruokavaliolla ja elÀmÀntavoilla? Miten muistisairauksia voidaan hoitaa lÀÀketieteen keinoin? MistÀ tÀydentÀvistÀ hoidoista saattaa olla apua? MistÀ voi saada apua kÀytÀnnön kysymyksissÀ? Miten yhteiskunta tukee muistisairaan hoitoa? MitÀ turvalaitteita on olemassa? MitÀ laki sanoo muistisairaan itsemÀÀrÀÀmisoikeudesta ja asioiden hoidosta? Miten kotihoito toteutetaan? Milloin palveluasuminen tulee ajankohtaiseksi? Miten omaishoitajan jaksamisesta voi huolehtia? MikÀ on muistisairaan todellisuus? Miten suhtautua harhoihin ja toistuviin tarinoihin? MitÀ sitten, kun muistisairas ei enÀÀ tunnista omia perheenjÀseniÀÀn?

TÀmÀ kirja vastaa kaikkiin nÀihin kysymyksiin ja vielÀ moniin muihinkin. Kirja on tuhti tietopaketti ja kÀsikirja kaikesta muistisairauksiin liittyvistÀ asioista. Ennen kaikkea kirjan tarkoitus on osoittaa, ettÀ muistisairaus ei merkitse mielekkÀÀn ja arvokkaan elÀmÀn loppumista!

Varpu Tavi (oik.) on filosofian maisteri, yksi Suomen luetuimpia terveystietokirjailijoita sekÀ Iltalehden Lifestyleosion blogisti. HÀnellÀ on Alzheimeria sairastava Àiti.

Riitta Lahtonen (vas.) on filosofian maisteri ja lÀÀketieteen tohtori, jolla on palliatiivisen lÀÀketieteen erityispÀtevyys. HÀn on työskennellyt kaikilla terveydenhoidon sektoreilla, sotaleskien kuntoutuksesta vastaavana lÀÀkÀrinÀ sekÀ saattohoitokoti Karinan vastaavana lÀÀkÀrinÀ. Nykyisin hÀnellÀ on yksityisvastaanotto lÀÀkÀriasemalla, joka on suunnattu 65+ asiakkaille. HÀn työskentelee tehostetun palveluasumisen sekÀ kotisairaanhoidon lÀÀkÀrinÀ. HÀn on toiminut Alzheimerin tautia sairastavan ÀitinsÀ omaishoitajana.