(14)

Murkronan

lydbog & e-bog


Paulus och Justina Àr unga under den tid som eftervÀrlden kallat inledningen av soldatkejsartiden: slutet av 100-talet och början av 200-talet. De har vuxit upp pÄ vÀlmÄende lantvillor i Romarrikets utkant och nÀr de gifter sig Àr deras förutsÀttningar för ett bekvÀmare liv Àn deras förÀldrar hade stora.

Men tiderna Ă€r oroliga och ingenting blir som Paulus och Justina har tĂ€nkt sig. Justina har just förstĂ„tt att hon aldrig kan fĂ„ barn dĂ„ Paulus kallas ut i fĂ€lt. NĂ€r han Ă„tervĂ€nder har han blivit degraderad. Ära och efterkommande, det romerska rikets mest efterstrĂ€vansvĂ€rda fundament, har plötsligt blivit ouppnĂ„eliga för dem. Kan de acceptera sitt utanförskap, rent av ty sig till kristianernas allt starkare sekt Âż eller tĂ„lmodigt vĂ€nta vid samhĂ€llets stĂ€ngda dörrar? Och vad hĂ€nder med deras kĂ€rlek nĂ€r ingen av dem kan infria den andres förvĂ€ntningar?

I "Murkronan", en fristÄende fortsÀttning pÄ "Skymningens nÄdatid" (2005), skildrar Vibeke Olsson, med stark nÀrvaro i den historiska tiden, hur en mÀnniskas grusade förhoppningar ocksÄ blir hennes starkaste drivkraft.


FortÊller: Iréne Lindh
Varighed: