(564)

Neloset: Jouppilan sisarusten tarina

lydbog & e-bog


Porstuan ovi kÀy ja isÀ tulee keittiöön. NÀen piilopaikastani keittiön pöydÀn alta isÀn harmaat pussihousut ja villasukat sekÀ Àidin ruutuesiliinan helman.

Äidin kimeĂ€ huuto tĂ€yttÀÀ keittiön.

- Oon kyllÀstynyt tÀhÀn kaikkeen! Olis tullu noita kakaroitakin edes yks kerrallansa. Tuo likka, se on kaiken pahan alku ja juuri. KyllÀ ihmiselle on risti annettu.

Sitten kuuluu isÀn tukahtunut ÀÀni:

- Olis ollu paree, ettÀ likka olis kuallu heti syntymÀs. Ei tarvittis tÀÀlÀ kÀrsiÀ.

Suomi toipuu vielÀ sodasta, kun isokyrölÀinen maatilan emÀntÀ Hilkka Jouppila synnyttÀÀ 10. kesÀkuuta vuonna 1951 neloset: tytön ja kolme poikaa. HÀmmÀstynyt isÀ Eino Jouppila on kotona kaivamassa ojaa pellon reunassa saadessaan tiedon, ettÀ yhden vauvan sijasta perhe onkin kasvanut neljÀllÀ lapsella. HÀtÀkasteessa vauvat saavat nimikseen Helena, Martti, Erkki ja Jorma.

Tieto perhetapahtumasta leviÀÀ koko maahan ennÀtysajassa. SeinÀjoen kauppalan synnytyssairaalaan tulvii kukkalÀhetyksiÀ ja onnittelusÀhkeitÀ. Lehtivalokuvaaja pÀÀsee kuvaamaan neloset lasin takaa ennen kuin tuore Àiti tai isÀ ovat nÀhneet lapsistaan vilaustakaan. Helenan, Martin, Erkin ja Jorman kehitystÀ seurataan lehtijutuissa ja radiossa. Jouppilan nelosista tulee jÀlleenrakennuksen symboli, mutta myös lÀÀketieteellinen ihme. He ovat ensimmÀiset suomalaiset nelosvauvat, jotka jÀÀvÀt eloon.

Lehtikuvien hymyjen ja perheonnen taustalla kehittyy kuitenkin myös vaivihkaa traagisia juonteita. Tunnelma Isonkyrön-kodissa muuttuu tukahdutetuksi peloksi, josta ei ulkopuolisille puhuta.

Neloset - Jouppilan sisarusten tarina kertoo vaietun ja omakohtaisen tarinan sisarusten kokemuksista. Se muistuttaa esimerkillÀÀn, kuinka suuren harppauksen lastensuojelutyö ja lasten oikeudet ovat ottaneet 1950-luvulta tÀhÀn pÀivÀÀn.

Helena Jouppila (s. 1951) on yksi Jouppilan nelosista. HÀn ehti työskennellÀ seitsemÀn vuotta lastensuojelun avohuollossa ja 27 vuotta perheneuvolassa. Helena on nykyÀÀn elÀkkeellÀ ja muutti takaisin Isoonkyröön syksyllÀ 2019.

Sanna Wallenius (s. 1974) on vantaalainen toimittaja. HÀn on työskennellyt yhteensÀ 25 vuotta muun muassa Eevassa, Avussa, Me Naisissa ja IltalehdessÀ. HÀn on erikoistunut koskettaviin, syvÀluotaaviin henkilöhaastatteluihin.


FortĂŠller: Hanna Saari
Varighed: