Syrien – nutidens största konflikthärd och humanitära katastrof. Omvärlden ser förstenat på medan landet rasar samman inifrån och drar med sig både grannländer och stormakter i ett utdraget krig med miljontals drabbade. Vad var det som hände?
I Nitton kvinnor Berättelser om syriskt motstånd återvänder den syriska journalisten och författaren Samar Yazbek till hemlandets konflikt. Denna gång fokuserar hon på de tysta, eller tystade, aktörerna bakom revolutionen: kvinnorna. Syriens kvinnliga revolutionärer är inte bara tvungna att bekämpa regimen, IS och andra islamistiska rebeller de är också tvungna att kämpa mot hela det patriarkala samhället, inklusive många manliga revolutionärer.
Under tre års tid spelade Yazbek in vittnesmål från över sextio kvinnor. Hon mötte dem i de europeiska städer de flytt till, eller via Skype. De deltog i revolten för att de hade drömmar om framtiden för landet, för sina familjer, för sig själva. Deras berättelser kastar ett nytt ljus över konflikten och de sociala strukturer som bidrog till revoltens misslyckande, och ger en unik röst åt krigets kvinnliga aktörer.
Samar Yazbek, född 1970 i Syrien, har tidigare skrivit reportageböckerna Into the crossfire och Resa in i tomheten. Den senare utnämndes till ”en av de viktigaste böckerna i vår tid” av DN:s Björn Wiman. Yazbek har också skrivit de kritikerhyllade romanerna En mörk strimma av ljus och Hon som vandrar, samt belönats med bland annat Tucholskypriset från Svenska PEN.