(0)

Nunnan

e-bog


Tillkomsten av Denis Diderots Nunnan [La Religieuse, 1792] hÀrleds till ett practical joke dÀr Diderot skickade brev till sin vÀn Marquis de Croismare signerade av en nunna. Markisen hade nÀmligen intresserat sig för ett uppmÀrksammat rÀttegÄngsfall dÀr en nunna hölls kvar i klosterlivet mot sin vilja.

SÄledes skapades Suzanne Simonin, en ung kvinna som skickas till ett kloster som en lÀttnad av sina förÀldrars synder. Efter ett rymningsförsök utsÀtts hon för psykisk, fysisk misshandel och upprepad tortyr som nÀstan leder till hennes död. HÀndelserna Äterges i brevform och Àven om projektet till en början hade en skÀmtsam ingÄng vÀxte det och blev ett av Diderots kÀnsligaste och mest personliga verk. DÀrtill var Nunnan ett tongivande bidrag till den offentliga debatten mellan prÀsterskapet och intelligentian som definierade 1700-talets Frankrike.

I översÀttning av David Sprengel.

DENIS DIDEROT [1713-1784] var, vid sidan om Voltaire och Rousseau, en av de stora franska upplysningsfilosoferna, och en av sin tids mest lÀsta författare. Han var Àven huvudredaktör för den franska Encyklopedin. Diderots syn pÄ gud utforskades i flera verk och leddes till att han fÀngslades tre mÄnader i Vincennes. Flera av hans viktigaste verk publicerades först efter hans död, dÀribland Jakob Fatalisten, Nunnan och Rameaus brorson.