(3)

Periodiska systemet

e-bog


»Periodiska systemet Àr en unik bok, ett vÀxelspel mellan spetskunskap, en fruktansvÀrd erfarenhet och en hisnande litterÀr talang.« | The Guardian

Periodiska systemet Àr pÄ samma gÄng sjÀlvbiografisk skrift och en reflektion över den mÀnskliga naturen sÄsom förbunden med den materiella kemin. I 21 kapitel, rubricerade som grundÀmnena, berÀttar Auschwitz-överlevaren Primo Levi pÄ den klaraste, vackraste prosa om sina slÀktingar och kamrater, frÄn förkrigsÄren i hemstaden Turin, via krigsÄrens partisankretsar, fram till att han deporteras, som antifascistisk partisan och jude, till lÀgret.

Periodiska systemet [Il sistema periodico, 1975] Àr litteratur som finner sin egen unika form bortom genrer. Ett mÀsterverk av författaren och kemisten, och ett av vÄr tids största vittnen, Primo Levi.

HÀr i svensk översÀttning av Ingrid Börge och med ett nyskrivet förord av litteraturkritikern Kaj Schueler.

PRIMO LEVI [1919–1987], född i Turin, var en italiensk författare och kemist, som överlevde Auschwitz och som vittnat dĂ€rom i ett flertal böcker som gjort Levi till en av de viktigaste författarna inom det vi kallar vittneslitteratur.

»Den bÀsta bok om naturvetenskap som nÄgonsin skrivits.« | Royal Institution of Great Britain

»Vartenda kapitel överraskar, med insikter, stor humor och ett sprÄk som gÄng efter annan blir stor poesi.« | The New Yorker