(19)

Satalatva. Kalevala uusin silmin

lydbog & e-bog


MiltÀ nÀyttÀvÀt Kalevalan pörssikatsaukset tai Tinder?

Kuusitoista kirjoittajaa tarkastelee Kalevalan hahmoja ja maisemia yllÀttÀvistÀ nÀkökulmista.

JÀrvet lÀikkyi, maa jÀrisi! Kalevala on kansalliseepos ja runsaudensarvi, mutta ihan kaikkea ei Elias Lönnrotkaan kertonut. Nyt ÀÀnen saavat niin Tuonelan virta kuin Kalevalan elÀimetkin. EntÀ miltÀ nÀyttÀvÀt Kalevalan pörssikatsaukset tai Tinder? Kalevalan naiset pÀÀsevÀt julistamaan utooppisen, feministisen manifestinsa, Ainolla on monta elÀmÀÀ ja sotakirjeenvaihtajalla pitÀÀ kiirettÀ. Mieheksi kasvaminen ei ole aivan yksinkertaista Kalevalassa, eikÀ helppoa ole taiteilijana seppÀ Ilmarisellakaan. Ja miten on Kalevalan ihmisoikeuksien laita?

Kuusitoista kirjoittajaa tarkastelee Kalevalan tuttuja ja tuntemattomampia hahmoja ja tapahtumia uusista, yllÀttÀvistÀ tulokulmista tÀssÀ ennen kaikkea nuorille suunnatussa teoksessa. Satalatvan toimittajina, tekstistÀ toiseen johdattajina ja kaksipÀisenÀ nykyajan Elisa Lönnrotina toimivat kirjailijat Salla Simukka ja Siri Kolu.

Teoksessa on kolme laajempaa tekstiÀ Johanna Sinisalolta, Aleksis SalusjÀrveltÀ ja Mike Pohjolalta. Muina kirjoittajana ovat Ilkka Auer, Nura Farah, Emmi ItÀranta, Sini Helminen, Vilja-Tuulia Huotarinen, Ville Hytönen, Karo HÀmÀlÀinen, Jenny Kangasvuo, Sanna Karlström, Milja Kaunisto, Erkka MykkÀnen, Essi Myrsky Tammimaa ja Maria Turtschaninoff.

Kirjaan liittyvÀt tehtÀvÀt, Satalatvan taimet, ohessa: https://www.kirja.fi/lukusankarit/satalatvan-taimet-eli-tehtavat/

Salla Simukka on kirjoittanut teoksia niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. HÀnet tunnetaan erityisesti maailmallakin menestyneestÀ Lumikki-trilogiasta. HÀnen uusimmat teoksensa ovat nuorille aikuisille suunnatut Lukitut (Tammi, 2020) ja Matalapaine/Korkeapaine (Tammi, 2021).

Siri Kolu on lasten- ja nuortenkirjailija ja kouluttaja. HÀnet tunnetaan parhaiten Me Rosvolat-lastenkirjasarjastaan, jonka avausosalla hÀn voitti lastenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2010. HÀnen viimeisimmÀt teoksensa nuorille aikuisille ovat KesÀn jÀlkeen kaikki on toisin (Otava, 2016) ja lltasatuja maailmanpalosta (Otava, 2021)