(0)

Svartvita bilder och andra noveller

e-bog


Bodil Malmstens novellistik har en tillkomsttid pÄ betydligt flera Är Àn det decennium som ligger mellan de novellsamlingar hon gav ut under sin levnad: Svartvita bilder [1988] och UndergÄngarens sÄnger [1998]. Den senare, vars berÀttelser Àr »passionshistorier«, om kÀnslotillstÄnd pendlande mellan ömhet, ÄtrÄ och besatthet, Àr den som mest liknar ett sammanhÄllet verk. Men Àven inom samlingarnas ramar finns sviter med ett eget universum och logik, sÄsom de »Morfarsnoveller« i den första boken som gestaltar författarens barndom och uppvÀxten i den jÀmtlÀndska byn BjÀrme. NÀr Bodil Malmstens novellistik hÀr samlas inom samma pÀrmar, skapas en helhet som ger ett nytt perspektiv pÄ ett av vÄrt lands mest Àlskade författarskap.

BODIL MALMSTEN [1944-2016] föddes i BjÀrme i JÀmtland. Hon fick sitt genombrott med diktsamlingen Damen, det brinner! [1984] och kom att bli en av vÄra mest lÀsta och folkkÀra författare - med diktsamlingar, romaner, dramatik, samt sina »loggböcker«; sammanlagt ett trettiotal verk. Till de litterÀra priser Bodil Malmsten erhöll kan nÀmnas Aniarapriset 1996, Ivar Lo-Johanssons personliga pris 2005, den kungliga medaljen Litteris et artibus 2010 och Samfundet De Nio sÀrskilda pris 2014.

»Bodil Malmsten skrev med stetoskopet mot samhÀllet som det slÄr inom oss. Folkhemmets dunkande ideal, system - skiftenas blÄsljud, blodet i kamrarna. Det handlar alltid om de förlorade paradisen. Och om makterna som hotar dem.« Ulrika Milles, Dagens Nyheter