(1)

Syyrian sota : Demokratiatoiveet diktatuurin ja islamismin ristitulessa

e-bog


Syyrian sota ja Isis

Perusteos aikamme suurimman inhimillisen katastrofin taustoista ja kehityksestÀ

LĂ€hi-idĂ€n ja Pohjois-Afrikan alueella puhkesi 2011 hallitusten vastaisia mielenosoituksia, jotka levisivĂ€t nopeasti myös Syyriaan. Protestointi muuttui pian aseelliseksi yhteenotoksi ja laajeni lopulta veriseksi sisĂ€llissodaksi, joka on vaatinut satojentuhansien ihmisten hengen ja ajanut miljoonat pakolaisiksi.Sodan osapuolina ovat olleet presidentti BaĆĄar al-Assadin johtaman hallituksen lisĂ€ksi useat hallitusta tai toisiaan vastaan taistelevat ryhmittymĂ€t. Myös ulkovallat ovat sekaantuneet konfliktiin pyrkiessÀÀn ajamaan omia tavoitteitaan.Syyrian sota – Demokratiatoiveet diktatuurin ja islamismin ristitulessa on ensimmĂ€inen perusteellinen suomenkielinen teos Syyrian sodan ja Isisin aihekokonaisuudesta. Se purkaa Syyrian sodan monimutkaista vyyhtiĂ€ ja luo yleiskatsauksen al-Assadin diktatuurin historiaan ja islamistista Syyriaa ajavien verkostojen jĂ€rjestĂ€ytymiseen protestien puhjettua vuonna 2011.Teos nojaa Irakin sota-alueilla ja Libanonin pakolaisleireillĂ€ koottuun laajaan tutkimusaineistoon. TekijĂ€t ovat haastatelleet mm. yli kahtakymmentĂ€ jesidivĂ€hemmistöön kuuluvaa Isis-jĂ€rjestön entistĂ€ vankia ja niin islamisteja kuin al-Assadin hallintoa paenneita perheitĂ€ sekĂ€ kartoittaneet syyrialaisten pakolaisten poliittisia nĂ€kemyksiĂ€.

Airin Bahmani on iranilaistaustainen ihmisoikeus- ja vÀhemmistökysymyksiin keskittynyt toimittaja. Bahmani on erikoistunut Iranin sisÀ- ja ulkopolitiikkaan sekÀ Kurdistanin alueen poliittisiin prosesseihin. Bahmani on työskennellyt Iranissa, Libanonissa, Turkissa, Israelissa ja miehitetyillÀ palestiinalaisalueilla sekÀ Irakin, Iranin ja Turkin kurdialueilla.

Bruno JÀntti on kansainvÀliseen politiikkaan erikoistunut tutkiva toimittaja. JÀntti on tehnyt kymmenen vuoden aikana tutkimusta lukuisilla LÀhi-idÀn sota-alueilla ja kirjoittanut LÀhi-idÀn politiikasta muun muassa Al Jazeeralle, Le Monde Diplomatiquelle, Suomen Kuvalehdelle ja Turun Sanomille.