(0)

The Specialist

e-bog


Posiphone förlag har gett ut verk av bland andra Selma Lagerlöf, August Strindberg med flera, och dessutom cirka 20 boktitlar av undertecknad, Vladimir Oravsky.

Posiphones senaste utgivning Àr en klassiker, den underbara, humoristiska berÀttelsen The Specialist av Chick Sale. The Specialist var först en mycket succéfull teaterpjÀs, spelad pÄ flera stÀllen samtidigt. Sale bestÀmde sig dÄ att omarbeta den till boknovell och denna gladdes och fortfarande glÀds Ät en stor och tacksam publik.

Förordet och efterordet till bÄde den engelska som den svenska editionen Àr skriven av Vladimir Oravsky. Oravsky har Àven regisserat Specialisten för Sveriges Radio P1.

Varför skall man lÀsa Chic Sales berÀttelse The Specialist, frÄgar Vladimir Oravsky i bokutgÄvans förord?

Oravsky svarar: eftersom den Àr vitsigt underhÄllande, tÀnkvÀrd och dagsaktuell. Och sedan ger Oravsky nÄgra belÀgg:

Charles ”Chic” Sales Specialisten Ă€r, till trots vad den vid första anblicken verkar vara, lika djup som de latriner som dassbyggarspecialisten Lem Putt sjĂ€lv bygger och lika nĂ€ringsrik som den osande materia dessa fylls med. Novellen Ă€r skriven i USA Ă„ren 1929 - 30 och Ă€r starkt prĂ€glad av sin tidsanda.

Det dassbygge och dess öde som gubben Clark och hans söner bygger, trots att de inte har nĂ„gra som helst erfarenheter i det, Ă€r en allegorisk omskrivning av det tillstĂ„nd som rĂ„dde i USA pĂ„ den tiden och som efter en högkonjunktur som förebĂ„dade en mycket ljus framtid slutade i den katastrof som Ă€r allmĂ€nt kĂ€nd under begreppet ”börskraschen”. Det hönshus som Lem Putt nĂ€mner i början av sin berĂ€ttelse och den bil som densamme fĂ€rdas i, i slutet av denna, Ă€r en pĂ„minnelse om det falska motto som USA:s dĂ„varande republikanske president Herbert Clark Hoover förförde de röstande massorna med under denna tid, ”en bil i vart garage, en kyckling i var mans gryta”. Och nĂ€r Putt pĂ„ slutet av sin berĂ€ttelse proklamerar att ”Nu vet jag att ja gjorde rĂ€tt nĂ€r ja specialisera mej. Ja har mitt pĂ„ de torra, Ă„ ja hoppas att pojken min som vĂ€xer sĂ„ det knakar fortsĂ€tter mitt arbete nĂ€r ja har gĂ„tt bort”, gör han mot bĂ€ttre vetande. Chic Sale visste nĂ€mligen, att utedasset var pĂ„ vĂ€g att förpassas till museer bland andra av tidens framgĂ„ngar omsprungna föremĂ„l. Den Londonverksamme urmakaren Alexander Cummings toalettstol med vattensifon som Cummings byggde redan Ă„r 1775, höll nĂ€mligen definitivt pĂ„ att erövra den civiliserade vĂ€rlden och dess matsmĂ€ltningsavfall. I dag Ă€r dock inte ens vattenklosetten den modernaste, utan ett smĂ„lĂ€ndskt mulldass som i sann Mullsjöanda hĂ„ller pĂ„ att skapa en massa arbetstillfĂ€llen. Och liksom Sigmund Freud kommenterar mĂ€nniskans utveckling i sin under den tiden utkomna avhandling Vi vantrivs i kulturen, kommenterar Chic Sale denna med sitt arbeteThe Specialist.

Men det finns mer, mycket mer Àn sÄ i Specialisten: Lem Putts kvinnosyn Àr befriande ironisk och Ibsens pjÀs Ett dockhem frÄn 1879 som just pÄ slutet av 20-talet gjorde ett segertÄg i Amerika, Äterfinns i Chic Sales berÀttelse. Sales dockhem heter dock utedass och Lems kvinna heter liksom Ibsens huvudperson Nora. Advokat Helmer döper Sale om till det lÀttigenkÀnnliga Elmer.

För att fĂ„ ut alla betydelser, referenser och allusioner ur Chic Sales The Specialist mĂ„ste man sjĂ€lv va' en specialist. Eller Ă€r det tvĂ€rtom? Är det just allmĂ€nbildning som gĂ€ller? MĂ€nniskans gynnsamma framtid stĂ„r och faller med den handrĂ€ckning som specialisterna och lekmĂ€nnen mĂ„ste ge varandra. DĂ€rför tillĂ€gnar jag dessa rader till alla politiker som obehindrat kan förflytta sig frĂ„n departement till departement.

BĂ„de The Specialist och Specialisten Ă€r illustrerade av australiensaren William Kermode. ÖversĂ€ttningen till svenska Sven A. Hansson. ÖversĂ€ttning till engelska av för- och efterordet Kevin Benn.