(1)

The Value of Courage

e-bog


I modern tid har mod betraktats med misstÀnksamhet och förknippats med chauvinism och fanatism. Per Bauhn visar i The Value of Courage hur en rÀttighetsteori med utgÄngspunkt i villkoren för framgÄngsrikt handlande kan bÄde förklara vÀrdet av mod och sÀtta moraliska grÀnser. Bristen pÄ mod Àr ett problem för sÄvÀl enskilda individer som försöker skapa sig ett gott liv som för idealet om ett rÀttvist samhÀlle.

I The Value of Courage handlar mod inte om storslagna dÄd pÄ slagfÀltet utan mer om framÄtanda och rÀttsmedvetande. Mod handlar inte om att inte vara rÀdd utan om att kunna trotsa sin rÀdsla i strÀvan efter viktiga mÄl.

I boken presenteras tvÄ typer av mod, kreativitetsmod och övertygelsemod. FörhÄllandet mellan mod och egenskaper som heroism och förtÀnksamhet diskuteras. Det filosofiska resonemanget illustreras genomgÄende med historiska exempel.

Per Bauhn, docent i praktisk filosofi, arbetar som universitetslektor vid Lunds universitet. Han förelÀser Àven inom kurser i freds- och konfliktkunskap.