(0)

Toivon vuosikymmenet - Poliolapsesta vammaisaktivistiksi

e-bog


POLIOLAPSESTA VAMMAISAKTIVISTIKSI

Kirja kertoo tamperelaisen vammaisaktivisti Toivo Enqvistin elämäntarinan. Enqvist sairastui polioon kolmivuotissyntymäpäivänään Jämsässä vuonna 1949. Sodasta toipuvalla Suomella kuten ei muuallakaan maailmassa ollut juuri keinoja polion taltuttamiseksi ennen kuin rokote polioon kehitettiin vuonna 1955. Suomessa tuhannet pääosin lapset sairastuivat polioon, suurin osa lievästi, mutta osa sairastuneista menehtyi. Enqvistin liikuntakyvyn polio vei loppuiäksi.

Enqvist kuvaa elävästi lapsuuttaan ja varhaisnuoruuttaan Lastenlinnassa ja Ruskeasuon sisäoppilaitoksissa sekä aikuiseksi kasvamisen haasteita hänen muuttaessaan ensimmäistä kertaa itsenäiseen elämänmenoon vasta kolmekymppisenä. Laitoksissa vietetty lapsuus ja nuoruus eivät tehneet Enqvististä katkeraa, vaan hän suuntasi energiansa toimimiseen vammaisliikkeessä, jossa elämäntehtäväksi muodostui esteettÜmyyden edistäminen. Enqvistin yli 40-vuotinen toiminta vammaisjärjestÜissä ja lähes yhtä pitkä vaikuttaminen Tampereen kaupungin vammaisneuvostossa on

jättänyt voimakkaan yhdenvertaisuuden jäljen Tampereen kaupunkikuvaan.

Kirja tekee näkyväksi pyÜrätuolia käyttävän henkilÜn arkea 1950-luvulta aina näihin päiviin saakka. Se purkaa vallalla olevia virheellisiä käsityksiä vammaisuudesta ja kuvaa vammaisliikkeen merkitystä yhdenvertaisuuden ja esteettÜmyyden edistämisessä.