(2)

Tre kortromaner

e-bog


»Det finns en prosaist jag tveklöst skulle kalla ett geni: Tjechov. Ingen skrev som Tjechov innan han gjorde entré. Och nÀr han försvann hade han förÀndrat allt.« | William Boyd, The Observer

I Sverige Ă€r han mest kĂ€nd för sina dramer, men internationellt Ă€r Anton Tjechov minst lika inflytelserik som prosaist. Den mer stĂ€mningsorienterade persongestaltningen, den impressionistiska miljöskildringen och ett verklighetsbegrepp som Ă€r beroende av perspektiv – allt detta pekar fram emot sĂ„vĂ€l modernism som postmodernism. "StĂ€ppen", "En okĂ€nd mĂ€nniskas berĂ€ttelse" och "Tre Ă„r" Ă€r vĂ„rt urval av Tjechovs klassiska kortromaner.

I översÀttning av Ellen Rydelius och Staffan Dahl, och med ett nyskrivet förord av författaren och översÀttaren Nils HÄkanson.

ANTON TJECHOV [1860–1904] var en rysk författare och lĂ€kare som rĂ€knas till en av giganterna i den moderna vĂ€rldslitteraturen. Flera av modernismens mest centrala författare, som James Joyce och William Faulkner, anger honom som en av sina största inspirationskĂ€llor.

»Att lÀsa Tjechov var som att höra Ànglar sjunga för mig.« | Eudora Welty

»Den moderna prosan börjar med Tjechov, Joyce, Conrad och James.« | Joyce Carol Oates

»Av författare frĂ„n hans tid beundrar jag Tjechov mest – han tillförde litteraturen nĂ„got helt nytt.« | James Joyce

»Hos Tjechov fungerar allt.« | Flannery O’Connor

»Vilka författare influerade mig som ung? Tjechov. Som dramatiker? Tjechov! Som prosaist? Tjechov!« | Tennessee Williams