(0)

Asumisen unelmat ja arki : Suomalainen asuminen muutoksessa

E-book


Miten suomalainen asuminen on muuttumassa ja mitÀ asukkaat toivovat asumiseltaan? Suomalainen asuminen on ollut kallista, ahdasta ja standardoitua. Asukkaat haluavat parempaa asumista - mutta millaista? Asumistarpeet erilaistuvat tulevaisuudessa, mutta monipuolistuuko asumistarjonta? Yhteiskunnan ja ympÀristön muutos asettavat asumiselle uusia haasteita. YhÀ useampi asuu kaupungissa, ja ikÀÀntyvien, maahanmuuttajien ja yksinasuvien mÀÀrÀ kasvaa. Perhemuodot ja elÀmÀntavat erilaistuvat, asumisessa on monta kulttuuria. Kirjassa kerrotaan suomalaisen asumisen muutoksesta sekÀ etsitÀÀn tulevaisuuden kehityssuuntia usein unohdetusta asukasnÀkökulmasta. Kirjan kirjoittajina on asumiskysymysten asiantuntijoita monilta tutkimusaloilta.

Teos valaisee, miten asumistoiveita, -tapoja ja -valintoja voidaan tutkia ja mitÀ asukkaat asumisestaan ajattelevat. Kuinka asumispÀÀtöksiÀ tehdÀÀn? Toteutuvatko toiveet vai murskaako arki asumisen unelmat? "Asumistutkimuksista vÀlittyy helposti liian yksioikoinen kuva suomalaisesta asumisesta, jota tuntuu hallitsevan toive omakotitalosta rauhallisella ja luonnonlÀheisellÀ alueella. - TÀstÀ ei kuitenkaan tule pÀÀtellÀ, ettÀ suomalaisten asumistoiveet tai todelliset asumiskokemukset olisivat yhteneviÀ; pÀinvastoin on helppo löytÀÀ useita asumisen alakulttuureja, jotka kytkeytyvÀt paitsi erilaiseen arvomaailmaan, myös ikÀvaiheeseen ja elÀmÀntilanteeseen."

"Noussut tulotaso, pitkien lainojen ja edullisemman koron antamat mahdollisuudet ja vaatimustason nousu sekÀ toisaalta ahdas, vaihtoehdoton asuminen ovat 2000-luvulla olleet keskenÀÀn ristiriidassa etenkin suurissa kasvukeskuksissa. Ihmiset pyrkivÀt toteuttamaan asumisunelmiaan. Vastaako tuotanto ja asuntokanta tÀhÀn haasteeseen? Aluerakenteen muutospaineet kehyskuntiin ovat hyvÀ esimerkki siitÀ, mitÀ tapahtuu, kun vakiotuotannossa ja suunnittelussa asukas on unohdettu eikÀ hyviÀ vaihtoehtoja ole tarjolla. Ihmiset ÀÀnestÀvÀt jaloillaan ja pyrkivÀt kÀytettÀvissÀÀn olevin keinoin parantamaan asumistilannettaan. Rajoittavat reunaehdot voivat kuitenkin tuottaa huonon lopputuloksen."