(0)

Blek kung

E-book


Blek kung utspelas pÄ skattemyndigheten i Peoria, Illinois, dit David Wallace anlÀnder som nyrekryterad trainee. Romanen skildrar i en detaljrik, krÀngande och oupphörligt fascinerande form personerna som arbetar dÀr, deras bakgrund, liv och vardag i ett arbete som Àr sÄ prÀglat av tristess att de nyanstÀllda fÄr överlevnadstrÀning. I Blek kung mÄlar David Foster Wallace upp en samtidsbild som bÄde Àr starkt kritisk och fruktansvÀrt rolig samtidigt som den prÀglas av en djup humanism.

David Foster Wallace (1962–2008) föddes i Ithaka, New York och vĂ€xte upp i Illinois. Han studerade engelska och filosofi vid Amherst College och innehade en professur i kreativt skrivande vid Pomona College i Claremont, Kalifornien. Utöver ett flertal romaner och essĂ€samlingar skrev han noveller för tidskrifter som The Paris Review, Harper’s Magazine, The New Yorker och Science.

Blek kung Àr en stor roman. Det Àr en skildring av vÄr egen svidande samtid. Den lyckas vara allvarlig och rolig pÄ samma gÄng. Den behandlar med obarmhÀrtig precision de förÀndringar och demokratiska försÀmringar vars bittra frukter vi nu tvingas skörda.

Sundsvalls tidning