(3)

Den brinnande flickan

E-book


KĂ€nsligt och komplext om kvinnlig vĂ€nskap. /
/Claire Messuds nya bok har likheter med Elena Ferrantes romaner om Lila och Elena. Hon skildrar hur en amerikansk flickpakt mellan Claire och Julia förĂ€ndras med tiden.

Svenska Dagbladet

Julia och Cassie har varit bÀsta vÀnner sedan de gick i förskolan. De har delat allt, inklusive en lÀngtan bort frÄn Royston, den sömniga staden i Massachusetts dÀr de vÀxer upp. Men nÀr flickorna nÄr tonÄren börjar de glida ifrÄn varandra. Deras olika klassbakgrunder gör sig gÀllande, och Cassie slÄr in pÄ en farlig vÀg som i slutÀndan kommer att krossa hennes Àldsta och viktigaste vÀnskap.

Julia berÀttar om vad som hÀnde dÄ nÀr allt verkade börja falla isÀr. Men medan hon berÀttar, blir det allt tydligare att historien om henne och Cassie glider henne ur hÀnderna.

Hur vÀl kÀnner vi egentligen oss sjÀlva och vÄra nÀrmaste? Och hur förstÄr vi berÀttelsena om vÄra liv, som ibland skymmer en annan, sannare verklighet? Den brinnande flickan Àr ett psykologiskt ödesdrama som lÄnar tragedins form för att berÀtta om barndomens frihet, kvinnors vuxenblivande och hur det ser ut nÀr fantasierna och drömmarna möter en skitigare verklighet.

Tonen Àr lÄgmÀld men öppnar dÀrigenom ocksÄ sinnena för det som stÄr mellan raderna. Den spÀnning som uppstÄr mellan berÀttarens unga röst och lÀsarens uppfattningsförmÄga gör denna roman svÄr att lÀgga ifrÄn sig.

SVT Kulturnyheterna

Messud naglar fast den duktiga flickans utanförskap. /
/ I det outtalade Ă€r Den brinnande flickan en riktigt otĂ€ck roman.

Svenska Dagbladet

Messud vĂ€nder och vrider pĂ„ identiteter och perspektiv /
/ synvillor – liksom villospĂ„r och intuition – hör till Messuds starkaste sidor, i och utanför familj eller samhĂ€lle. Det fĂ„r en att vĂ€nda blad.

Expressen

Claire Messud fÄngar sobert stÀmningarna i den lilla staden, fÄr boken att pÄminna om en amerikansk indiefilm.

SR P1 Kultur