(0)

Den skoningslöse

E-book


För första gÄngen beskrivs Karl IX:s liv i ett omfattande och heltÀckande verk. Fram tonar bilden av en driven maktmÀnniska, som inte skydde nÄgra medel för att nÄ sina mÄl. Karls vÀg till tronen Àr en skrÀckinjagande berÀttelse kantad av avrÀttningar, bland annat det beryktade blodbadet i Linköping. Han visade ingen barmhÀrtighet med sina fiender, men framstÄr samtidigt som den omtÀnksamma familjefadern som bekymrade sig om sina barns vÀl och ve. NÀr Karl föddes var Sverige ett fattigt land i Europas utkant, nÀr han dog stod Sverige pÄ grÀnsen till att bli en stormakt.

Kung Karl IX levde mellan 1550 och 1611 i brytningstiden mellan medeltiden och det som brukar kallas nya tiden. Han var en skoningslös maktmÀnniska som inte skydde nÄgra medel för att nÄ sina mÄl.

Sannolikheten för att han skulle bli kung föreföll under hans ungdom minimal, men genom en mÄlmedveten kamp mot Erik XIV, Johan III, Sigismund, adeln och prÀsterskapet, kom Karl att till slut att nÄ tronen. Hans vÀg till rikets topp Àr en fascinerande och skrÀckinjagande demonstration av en okuvlig vilja.

Under fyrtiotre Är var Karl hertig över en stor del av Mellansverige, han blev riksförestÄndare och slutligen kung. PÄ sina olika positioner hade han stort inflytande över vilka beslut som togs och han omorganiserade mÄnga verksamheter efter utlÀndska förebilder.

Författaren vill i Den skoningslöse ocksÄ fÄnga mÀnniskan Karl IX. Vilka mÄl hade han, vad drev honom, hur var han som familjefar, vilka var hans drömmar och hans oro? Riksdagsprotokoll, brev, kalendrar och ögonvittnesskildringar ger oss en spÀnnande bild av denne grymme och framsynte man som levde pÄ grÀnsen till en ny tid.