(0)

El Crist de nou crucificat

E-book


LikĂłvrissi Ă©s un poble de grecs cristians sota domini turc, a principis del segle XX. Cada set anys, per Setmana Santa, s'hi interpreta un Misteri en quĂš els paisans fan de Crist i d'apĂČstols. El pope els alliçona perquĂš s'impregnin dels seus papers: es tracta de llegir un xic, no gaire, els Evangelis i de fer una vida decent mentre preparin la PassiĂł.

PerĂČ la grĂ cia del text s'encomana a la viuda de vint anys que es prostitueix, al pastor que baixa de la muntanya, al cafeter i al marxant
 Ella Ă©s Magdalena, ell JesĂșs, els altres Jaume i Pere; un sentiment nou els uneix com els dits d'una mĂ . I quan al poble arriba una corrua de gent famĂšlica que ha sobreviscut a una matança, aquell sentiment els dicta de plantar cara als notables que volen treure's de sobre els refugiats.

El Crist de nou crucificat Ă©s, amb Alexis ZorbĂ s, la novel·la mĂ©s llegida de Nikos Kazantzakis. La set de justĂ­cia que mou els seus personatges Ă©s la mateixa que va dur l'autor a explorar el cristianisme al mont Atos, el leninisme a Berlin i la revoluciĂł a la UniĂł SoviĂštica, amb Panait Istrati i Victor Serge. Idealista hĂ­brid i actiu, l'EsglĂ©sia ortodoxa el va declarar sacrĂ­leg, el VaticĂ  va inscriure a l'Ă­ndex una de les seves novel·les i el jurat del Nobel li va negar nou vegades el premi. El pĂșblic d'arreu del mĂłn s'ha cuidat de consagrar-lo i Ă©s un dels autors mĂ©s populars del segle XX.