(0)

Garbo parla : Premi BBVA Sant Joan 2021

E-book


Premi BBVA Sant Joan 2021 El vessant mĂ©s Ă­ntim del millor espia de la histĂČria, el catalĂ  Joan Pujol, Ă lies Garbo.

Hi ha qui diu que el catalĂ  Joan Pujol Garcia, Garbo, ha estat el millor espia de la histĂČria. Durant els anys mĂ©s foscos de la dictadura, aquest catalĂ  corrent, a banda de col·laborar amb els aliats, es va convertir en l'home de confiança dels serveis secrets alemanys a Espanya. La seva actuaciĂł, amb Ăšxits sonats, muntant una xarxa falsa d'espies grĂ cies a la qual va aconseguir enviar informaciĂł errĂČnia als nazis, cosa que va afavorir el desembarcament anglĂšs a Normandia, ha estat sempre envoltada de misteri.

PerĂČ qui era en realitat Garbo? Roser Caminals novel·la ara les seves gestes mĂ­tiques, i per damunt de tot copsa la seva Ă nima, la seva vulnerabilitat mĂ©s profunda i els seus silencis i contradiccions, com ara el conflicte inevitable entre l'activitat pĂșblica i la vida personal. Apareixen tambĂ© els cĂČmplices a qui Ă©s fidel i els enemics a qui traeix, aixĂ­ com les dues dones que va estimar. Un retrat total que ens ofereix les llums i ombres d'un personatge enigmĂ tic, un vividor amb una gran imaginaciĂł i inventiva que va començar desertant al front de l'Ebre i va recĂłrrer diversos escenaris a banda i banda de l'AtlĂ ntic. La seva excepcionalitat, perĂČ, Ă©s inseparable de la seva mitjania.

«La figura de Garbo Ă©s molt potent. És un agent secret que treballa per als aliats, perĂČ no Ă©s un espia tĂ­pic; Ă©s un home comĂș i corrent, un burgĂšs catalĂ  afectuĂłs, un pare entranyable, i alhora porta una doble vida.» Roser Caminals

«El jurat destaca l'alta qualitat, la manera brillant de defugir els tĂČpics del gĂšnere a travĂ©s de la complexitat dels personatges i la solidesa estructural de la novel·la.»