(0)

Indtoget i Kautokeino

audiobook & e-book


Vi er i Finnmark omkring 1850.

Samernes traditionelle levevis trues af hegn og grĂŠnser og af den norske brĂŠndevin. En religiĂžs vĂŠkkelse breder sig. De genfĂždte oplever en total hengivelse – og et bedre liv uden alkohol. Der hvor det talte Guds ord ikke er tilstrĂŠkkeligt til at udbrede den nye lĂŠre, griber man til piskning. Blodet pibler frem under birkerisene, mens Ă„nden spreder sig – men over for Antikrist i skikkelse af kĂžbmanden og lensmanden sydfra mĂ„ stĂŠrkere vĂ„ben til. Da arrestationer og sanktioner truer, beslutter de vaktes ledere at drĂŠbe de mest forhĂŠrdede af de vantro, og begivenhederne bevĂŠger sig mod en blodig kulmination.

PÄ konfliktens ene side stÄr den unge samiske mand Thomas der fÞrst tvivlende, siden optÊndt af fanatisk tro, gÄr til kamp mod Antikrist. PÄ den anden side stÄr den moderne prÊst Frederik der kommer til Kautokeino fuld af tolerance. Da han fÄr pisk for Þjnene af sin gravide kone, bliver hans gode vilje sat pÄ prÞve.

”OprĂžret var fĂžrste gang i historien samerne satte sig op mod flertalsbefolkningens politik. De viste at der er en grĂŠnse for hvor lĂŠnge man kan trampe pĂ„ et folk fĂžr det ser sig tvunget til at gĂ„ til modstand.”