NÄgot Àr galet med bonden och bussreparatören Karl-Erik »Italienaren« Andersson i byn à lsvarta i VÀstmanland. Han börjar bli sluten och argsint. För sonen Peter betyder det att en livsavgörande tidpunkt nÀrmar sig: att tvingas ta över den Àlskade men slitna förÀldragÄrden, trots att han drömmer om att bygga sig ett helt annat liv. VÀgen dit bjuder pÄ mÄnga överraskningar.
Sven Olov Karlssons debutroman Italienaren kom ut första gÄngen Är 2003 och blev hans genombrott hos bÄde kritiker och en stor lÀsekrets. Det Àr en slÀktkrönika och modern landsbygdsskildring som med humor, vÀrme och förtvivlan visar att det finns en berÀttelse i allt och att döden inte behöver fÄ sista ordet.
I samma miljöer utspelar sig Àven romanerna Amerikahuset (2008) och Porslinsfasaderna (2013).
Hur kan en sÄ sorglig bok vara sÄ rolig och underhÄllande? En av de mest gripande romaner jag lÀst.
Katarina Mazetti, författare till Grabben i graven bredvid
Ett ömsint fadersportrÀtt och en fin gestaltning av klassresenÀrens ofrÄnkomliga kluvenhet.
Tomas Bannerhed, författare till Korparna, Augustprisvinnare 2011
Vissa kapitel stÄr för sig sjÀlva som smÄ noveller dÀr mer Àn bara drÄpliga anekdoter och udda mÀnniskor fÄr mig att minnas Lars Molin . . . Som helhet Àr Italienaren en frisk och vidöppen början pÄ ett författarskap som har goda förutsÀttningar att locka mÄnga lÀsare.
Svenska Dagbladet
Karlsson skriver lika fast rotad i dyngrealismen som Moa Martinson och med ett episkt lyft i tilltalet som knappt ens Selma Lagerlöf skulle skÀmmas för.
Expressen
Man kan lÀsa Italienaren som ett utforskande av den traditionella mansrollen, som ett tidsdokument över bondekulturen i Bergslagen, eller som en realistisk skildring av cancerns nedbrytande konsekvenser, men mest av allt Àr Italienaren ÀndÄ ett rörande tacktal till far frÄn son.
Södermanlands Nyheter