(0)

Izak

audiobook & e-book


Lumoava romaani sivullisuudesta, valtapeleistä ja ihmisen kekseliäästä julmuudesta ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä.

Syksyllä 1913 baijerilainen kirjanpitäjä Izak Fasch huomaa kotipihallaan merkillisen kuopan, joka palauttaa hänen mieleensä kaikuja menneisyydestä. Aivan talon läheisyydessä kenraalimajuri von Dustermannin kemiantehdas sylkee ammoniakkikuonaa ja levittää juurakkoaan kaupungin ympärille.

Izak rakastuu Ilseen – iäkkään kenraalimajurin nuoreen vaimoon – ja päätyy tehtailijan seurueessa belle époque -kauden viimeisiä henkäyksiä vetävään Berliiniin. Kun menneisyyteen haudatut arvoitukset alkavat raottua, Izak törmää ihmisessä piileviin pimeisiin voimiin mutta kokee myös häivähdyksen vilpitöntä hyvyyttä ja rakkautta.

Izak on runsasta, klassista romaanitaidetta, joka vie lukijan vuosisadan takaisen Euroopan kaoottiseen, värikylläiseen mielettömyyteen.

Joel Elstelä (s. 1961) on helsinkiläinen kirjailija. Hänen edellinen romaaninsa, kansallissosialistisessa Saksassa kiertävästä sirkusseurueesta kertova Sirkusleijonan mieli (2021) oli Finlandia-ehdokkaana.