Vem Àr jag? Det kanske snarare Àr en frÄga vi stÀller till oss sjÀlva, Àn om det vi lÀser. Greppet att berÀtta i första person Àr lika gammalt som litteraturen sjÀlv, och inte nÄgot vi tÀnker pÄ sÀrskilt mycket. Just dÀrför kanske det Àr extra befogat att dÄ och dÄ frÄga sig: vem Àr jag?
De senaste Ären har den litterÀra debatten i landet till stor del handlat om sanning kontra lögn, sjÀvbiografi kontra fiktion, och allt har kretsat kring vem i texten som egentligen talar som "jag", och vad detta jag kan tillÄta sig att sÀga. Men ytterst fÄ har brytt sig om att gÄ till botten med hur litteraturens "jag" anvÀnts i historien, och hur det Äterspeglar sig i vÄr tids litteratur. DÀrför Àr denna bok nödvÀndig för den som vill förstÄ berÀttandets grundprinciper.
I denna essÀ gÄr Ingrid Elam med stor belÀsenhet och nyfikenhet genom litteraturen frÄn Sapfo över den helige Augustinus, den upplyste Rousseau, den lysande Charlotte Brontë, den stjÀrnklara Edith Södergran och den eldfÀngde Strindberg, Ànda fram till vÄra dagars jag- och dagböcker av stridbara författare som Jan Myrdal, Lars Norén, Maja Lundgren och Carina Rydberg. Och lyckas fÄ lika mÄnga som överraskande svar pÄ just detta: vem Àr jag?