(72)

Kallocain

E-book


Leo Kall Àr den perfekta soldaten. Han tror pÄ staten, lyder och underordnar sig vid minsta vink. Han sÀtter sig inte upp emot överhögheten och gör precis som han blir tillsagd. Alltid, och mycket samvetsgrant. Men innerst inne, nÄgonstans i djupet av hans jag, finns en lÀngtan efter frihet, riktig frihet. NÀr han en dag blir omhÀndertagen av statens hejdukar och instÀngd i en mörk isoleringscell gÄr det upp för honom vad han egentligen drömmer om, och att betydligt fler mÀnniskor bland hans medfÄngar har en liknande dröm ...

Vad Àr frihet? MÄnga romaner frÄn 1900-talet har stÀllt denna frÄgan pÄ sin spets. Kallocain" Àr en science fiction-roman om en vÀrld som inte Àr alldeles för olika vÄr egen samtid.

Karin Boye var en svensk poet, författare och översÀttare och Àr en av Sveriges mest lÀsta författare med lÀsare i alla Äldrar. Hon var som mest verksam under 30-talet, och lÀmnade efter sig en enastÄende samling av litteratur. Av hennes prosaverk har den dystopiska science fiction-romanen Kallocain blivit den mest uppmÀrksammade.