(7)

Kaukopartio-operaatio Petrovski Jam : Legendaarinen sissi-isku vai sotarikos?

E-book


12.2.1942 suomalainen kaukopartio-osasto teki yllÀtyshyökkÀyksen Karjalan rintaman selustavaruskuntaan Petrovski Jamissa. TÀtÀ sissi-iskua on Suomessa ja VenÀjÀllÀ arvioitu hyvin eri tavoin.

Suomen sotahistoriassa iskua Petrovski Jamiin pidetÀÀn jatkosodan kenties onnistuneimpana kaukopartio-operaationa. PÀÀmajan alaisuudessa toimineista kaukopartioryhmistĂ€ ja Laguksen jÀÀkĂ€reistĂ€ kootun sadan sotilaan ryhmĂ€n tehtĂ€vĂ€nĂ€ oli edetĂ€ Petrovski Jamin sotilaskylÀÀn, tuhota se ja palata Ă„Ă€nisen yli takaisin. Huolellisesti suunniteltu ja tehokkaasti toteutettu sissiretki oli menestys, ja huoltokeskuksen tuhoamisen merkitystĂ€ pidetÀÀn kiistattomana.

VenÀjÀllÀ Petrovski Jamin tapahtumat kuvataan lÀhinnÀ sotarikoksena. Tutkija Petr Repnikov vÀittÀÀ, ettÀ suomalaiset sotilaat tuhosivat tarkoituksella myös alueella olleen kenttÀsairaalan nro 2212. Tahallinen hyökkÀys sotilassairaalaan olisi yksiselitteisesti vuoden 1929 Geneven yleissopimuksen vastainen.

TÀssÀ teoksessa Petr Repnikov ja Bair Irincheev kÀsittelevÀt Petrovski Jamin tapahtumia sekÀ venÀlÀisten ettÀ suomalaisten lÀhteiden valossa.

Repnikov on koonnut aineistonsa mm. VenÀjÀn armeijan sotilaslÀÀketieteen arkistosta. Irincheev on puolestaan perehtynyt suomalaisiin arkistolÀhteisiin ja Suomessa aiheesta kirjoitettuun materiaaliin. Lukija tehköön johtopÀÀtöksensÀ siitÀ, mikÀ on lopullinen totuus.